Sposób przygotowania:
Tarta owocowa z makaronem
Makaron wrzucić na osolony wrzątek na 15-20 min. Odcedzić, przelać zimną wodą na durszlaku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać prosto na stolnicę oraz posiekać z masłem lub margaryną na wiórki. Zsunąć na stos,zrobić dołek, wbić żółtka oddzielone od białek, wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać śmietankę ile zabierze ciasto. Wyrabiać i zagnieść w kulę. Schłodzić, rozwałkować na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną kaszą manną blaszkę. Jabłka lub gruszki opłukać, obrać ze skórek i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami oraz skropić sokiem z cytryny. Orzechy obrać i posiekać na desce ostrym nożem. Na cieście wyłożyć starą masę jabłeczną lub gruszkową, na to makaron. Na wierzch posypać orzechami siekanymi i oprószyć całość cynamonem. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 30-35 min. Po upieczeniu wyjąć i kroić. Podawać na talerzykach.