marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tarta owocowa z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Owoce opłukać,obrać.Orzechy obrać.Składniki na kruche ciasto wyrobić,zagnieść.Wylepić blachę ciastem.Piec

Tarta owocowa z makaronem

Składniki:

Tarta owocowa z makaronem

 

  • 200 g.mąki pszennej,
  • 150 g.miękkiego masła lub margaryny,
  • 3-4 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • kartonik śmietanki,
  • szczypta soli,
  • 100 g.makaronu wstążki lub łazanki,
  • 1 l.wody,
  • 1 kg.gruszek lub jabłek słodkich,
  • sok ze świeżej cytryny(bez pestek),
  • garść orzechów włoskich mielonych lub siekanych,
  • szczypta cynamonu,
  • kasza manna do wysypania,
  • tłuszcz do blachy.

Sposób przygotowania:

Tarta owocowa z makaronem
Makaron wrzucić na osolony wrzątek na 15-20 min. Odcedzić, przelać zimną wodą na durszlaku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać prosto na stolnicę oraz posiekać z masłem lub margaryną na wiórki. Zsunąć na stos,zrobić dołek, wbić żółtka oddzielone od białek, wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać śmietankę ile zabierze ciasto. Wyrabiać i zagnieść w kulę. Schłodzić, rozwałkować na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną kaszą manną blaszkę. Jabłka lub gruszki opłukać, obrać ze skórek i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami oraz skropić sokiem z cytryny. Orzechy obrać i posiekać na desce ostrym nożem. Na cieście wyłożyć starą masę jabłeczną lub gruszkową, na to makaron. Na wierzch posypać orzechami siekanymi i oprószyć całość cynamonem. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 30-35 min. Po upieczeniu wyjąć i kroić. Podawać na talerzykach.