Sposób przygotowania:
Tarta paprykowa z mięsem mielonymNADZIENIE:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Smażymy ją na niewielkiej ilości oleju do momentu jak stanie się szklista. Między czasie paprykę kroimy w cienkie paseczki. Pokrojoną dodajemy do cebuli i razem smażymy do momentu jak dodane warzywo zmięknie.
ETAP 2
Na oddzielnej patelni przysmażamy mięso. W trakcie smażenia dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy do smaku. Gotowe mięso łączymy z papryką. Całość doprawiamy do smaku i pozostawiamy do ostygnięcia.
ETAP 3
Do letniego lub zimnego farszu dodajemy jajko, śmietanę, starty ser oraz pokrojoną natkę pietruszki. Składniki farszu mieszamy. Gotowe nadzienie wykładamy na podpieczone ciasto kruche.
CIASTO:
Składniki ciasta umieszczamy w misce i zagniatamy. Tak przygotowanym ciastem wykładamy spód i boki formy na tarte. Dno ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto wkładamy do piekarnika na około 15 minut (180°C), by delikatnie się podpiekło
ETAP 5
Na podpieczone ciasto wykładamy nadzienie. Całość zapiekamy dodatkowo około 30 minut w tej samej temperaturze. Gotową tarte wyciągamy. Podajemy na ciepło lub zimno oprószoną natką pietruszki.
SylaUla
Jagodowa
superbaba4