jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tarta paprykowa z mięsem mielonym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kruche ciasto wypełnione po brzegi mięsem z dodatkiem papryki to pomysł na pyszny obiad , kolację, czy przystawkę.

Tarta paprykowa z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta paprykowa z mięsem mielonym

CIASTO:

NADZIENIE

  • 400 gram mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 cebula,
  • 5-7 dag żółtego sera,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Sól, pieprz, papryka do smaku,
  • Tymianek do smaku,
  • Olej,
  • Mały pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Tarta paprykowa z mięsem mielonym

NADZIENIE:

Tarta paprykowa z mięsem mielonym
Oczyszczone papryki kroimy w plasterki

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Smażymy ją na niewielkiej ilości oleju do momentu jak stanie się szklista. Między czasie paprykę kroimy w cienkie paseczki. Pokrojoną dodajemy do cebuli i razem smażymy do momentu jak dodane warzywo zmięknie.

ETAP 2

Tarta paprykowa z mięsem mielonym
Przygotowaną paprykę łączymy z mięsem

Na oddzielnej patelni przysmażamy mięso. W trakcie smażenia dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy do smaku. Gotowe mięso łączymy z papryką. Całość doprawiamy do smaku i pozostawiamy do ostygnięcia.

ETAP 3

Tarta paprykowa z mięsem mielonym
Łączenie składników farszu

Do letniego lub zimnego farszu dodajemy jajko, śmietanę, starty ser oraz pokrojoną natkę pietruszki. Składniki farszu mieszamy. Gotowe nadzienie wykładamy na podpieczone ciasto kruche.

CIASTO:

Tarta paprykowa z mięsem mielonym
Po wyłożeniu, ciasto nakłuwamy widelcem

Składniki ciasta umieszczamy w misce i zagniatamy. Tak przygotowanym ciastem wykładamy spód i boki formy na tarte. Dno ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto wkładamy do piekarnika na około 15 minut (180°C), by delikatnie się podpiekło

ETAP 5

Tarta paprykowa z mięsem mielonym
Gotowe nadzienie wykładamy na podpieczone ciasto kruche

Na podpieczone ciasto wykładamy nadzienie. Całość zapiekamy dodatkowo około 30 minut w tej samej temperaturze. Gotową tarte wyciągamy. Podajemy na ciepło lub zimno oprószoną natką pietruszki.