Sposób przygotowania:
Gryczana tarta dyniowa z boczkiem i pestkami dyni
Ciasto- z podanych składników wyrabiamy ciasto- możemy wyrobić je w stacjonarnym blenderze z ostrą końcówką, wsypując wszystkie składniki do misy miksera i stopniowo dodając olej. Ciasto chłodzimy ok. 1 godziny w lodówce. Przekładamy do przygotowanej formy na tartę średnica 25-26 cm. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 20 minut, termoobieg, 180 stopni. Masło orzechowe ucieramy ze zmielonym twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem. Masą smarujemy spód tarty. Farsz- Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni.. Przekładamy na talerz. Na tej samej patelni smażymy pokrojony czosnek.. Dodajemy posiekaną papryczkę. oraz dynię i smażymy do momentu aż będzie al dente. Zdejmujemy z ognia.Do dyni dodajemy boczek. Śmietanę łączymy z serkiem i dodajemy do dyni. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przekładamy na ciasto.Posypka- pistacje i parmezan blendujemy na kruszonkę, posypujemy nią tartę. . Dodajemy pestki dyni.Tartę pieczemy ok. 20-25 minut, temp. 180 termoobieg. Posypujemy świeżą kolendrą. Podajemy z sosem- składnik sosu dokładnie mieszamy. Smacznego!