SUPERPRZEPIS

Gryczana tarta dyniowa z boczkiem i pestkami dyni

  • Ewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Gryczana tarta dyniowa z boczkiem i pestkami dyni Więcej zdjęć (3)

Pyszna i zdrowa tarta z dyni na gryczanym spodzie z dodatkiem boczku stanowi pożywne i smakowite danie obiadowe dla całej rodziny.

Składniki:

Gryczana tarta dyniowa z boczkiem i pestkami dyni

 

  • Składniki:
  • Na ciasto:
  • · 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • · 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • · 1 żółtko
  • · 1 jajko
  • · 1 łyżkałyżka kwaśnej śmietany 18%
  • spod marynowania grillowanej papryki, grillowanej cukinii i papryczki pepperoni (dodatek tego ostatniego oleju zaostrzył ciasto)
  • · 1/2 łyżeczki soli
  • · 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Farsz:
  • · 450 g - 1 opakowanie - mrożonej dyni Hortex
  • · 250 g wędzonego parzonego boczku
  • · sól
  • · pieprz
  • · gałka muszkatołowa
  • · łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • · 2 łyżki gęstego sera mielonego śmietankowego
  • · 2 ząbki czosnku
  • · 1 papryczka fiferoni z zalewy octowej pozbawiona pesteczek
  • Na spód:
  • · łyżkałyżka masła orzechowego
  • · łyżka sera trzykrotnie mielonego
  • · sól
  • · pieprz
  • Na wierzch
  • · garść parmezanu
  • · garść pistacji
  • · duża garść pestek dyni
  • · świeża kolendra
  • Sos:
  • · 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • · łyżka sera feta
  • · ząbek czosnku
  • · pieprz

Sposób przygotowania:

Gryczana tarta dyniowa z boczkiem i pestkami dyni
Ciasto- z podanych składników wyrabiamy ciasto- możemy wyrobić je w stacjonarnym blenderze z ostrą końcówką, wsypując wszystkie składniki do misy miksera i stopniowo dodając olej. Ciasto chłodzimy ok. 1 godziny w lodówce. Przekładamy do przygotowanej formy na tartę średnica 25-26 cm. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 20 minut, termoobieg, 180 stopni. Masło orzechowe ucieramy ze zmielonym twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem. Masą smarujemy spód tarty. Farsz- Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni.. Przekładamy na talerz. Na tej samej patelni smażymy pokrojony czosnek.. Dodajemy posiekaną papryczkę. oraz dynię i smażymy do momentu aż będzie al dente. Zdejmujemy z ognia.Do dyni dodajemy boczek. Śmietanę łączymy z serkiem i dodajemy do dyni. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przekładamy na ciasto.Posypka- pistacje i parmezan blendujemy na kruszonkę, posypujemy nią tartę. . Dodajemy pestki dyni.Tartę pieczemy ok. 20-25 minut, temp. 180 termoobieg. Posypujemy świeżą kolendrą. Podajemy z sosem- składnik sosu dokładnie mieszamy. Smacznego!
Gryczana tarta dyniowa z boczkiem i pestkami dyni
Etap 1 Gryczana tarta dyniowa z boczkiem i pestkami dyni- przygotowanie farszu
Gryczana tarta dyniowa z boczkiem i pestkami dyni
Etap 2 Gryczana tarta dyniowa z boczkiem i pestkami dyni- gotowa tarta