pchelka79

pchelka79

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

tarta po włosku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszna tarta we włoskim stylu

tarta po włosku

Składniki:

tarta po włosku

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

tarta po włosku
1.z mąki, masła, jajka i szczypty soli zagnieść ciasto, 2.uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki, 3.po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz, 4.po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 min, 5.na rozgrzaną patelnie z oliwą dodać pokrojony czosnek, podsmażyć i wlać pomidory, 6.dodać pokrojone w krążki oliwki, 7.następnie dodać przyprawy i pokrojoną zieleninę, chwile podusić, 8.na upieczonym cieście rozkładamy większość pokrojonego w plasterki sera, 9.zalewamy ciasto pomidorami i rozkładamy na nim resztę sera, 10.pieczemy tartę jeszcze 20 min i gotowe.