Sposób przygotowania:
Tarta puchowa
Skałdniki na ciasto pownny byc zimne. Z maki, masła, orzechów, proszku, cynamonu, mleka, soli zagniesc ciasto, rozwłakowac (u meni sie kleilo wiec wkleiłam formę). Frma wczesniej natłuszczona i wysypan bulką. Ciasto nakłuc widelcem i wstawic do zimnego piekarnika. Ustawic temp na 180st i piec 25-30 minut Jak sie przyrumieni wyjac do przestudzenia. Posmarowac dzemem. Mozna dac na to kawałki owoców drobno pokrojone (ja dałam kawalki truskawek). Zółtka utrzec z cukrem na kogel mogel, jogurt wymieszac ze starta skórka cytryny oraz soekim z cytryny, dodać utarte zółtka i wymieszac.Białka ubic z odrobiną soli. Ubic smietanke. Galaretke rozpuscic w 1/.2 porcji wody, Ostudzic, Gdy zacznie krzepnąc wymieszac z kremem jogurtowym, bitą smietana oraz pianą z białek. Pianke wylać na upieczony spód. Wstawic na noc do lodówki. Przed podaniem ozdobic owocami dowolnymi.Pianka jest bardo delikatna, lekko kwaskowata, u mnie cała tarta była truskawkowa, ale nastepnym razem zrobie moze z kiwi. Aha torche duzo mi tej pianki wyszło w prowonaniu na maoja formę wiec wystarczylo jeszcz na nałozenie do 3 pucharków jako osobny deser. zródlo ksiażka "Kuchnei świata"
Sarenka
jovi
margolata
caroline1983