bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta puchowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo delikatna pianka w tarcie rodem z Węgier.

Tarta puchowa

Składniki:

Tarta puchowa

 

  • 10 dag masła lub margaryny
  • 10 dag mąki
  • 10 dag mielonych orzechów włoskich
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • odrobina zimnego mleka
  • sól
  • 2 kubki jogurtu naturalnego (lub owocowego) po 150ml
  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • 250 ml smietanki kremówki
  • galaretka owocowa (u mnie truskawkowa)
  • cytryna
  • owoce do przybrania
  • 3 łyzki dowolnego dzemu ( u mnie truskawkowy)

Sposób przygotowania:

Tarta puchowa
Skałdniki na ciasto pownny byc zimne. Z maki, masła, orzechów, proszku, cynamonu, mleka, soli zagniesc ciasto, rozwłakowac (u meni sie kleilo wiec wkleiłam formę). Frma wczesniej natłuszczona i wysypan bulką. Ciasto nakłuc widelcem i wstawic do zimnego piekarnika. Ustawic temp na 180st i piec 25-30 minut Jak sie przyrumieni wyjac do przestudzenia. Posmarowac dzemem. Mozna dac na to kawałki owoców drobno pokrojone (ja dałam kawalki truskawek). Zółtka utrzec z cukrem na kogel mogel, jogurt wymieszac ze starta skórka cytryny oraz soekim z cytryny, dodać utarte zółtka i wymieszac.Białka ubic z odrobiną soli. Ubic smietanke. Galaretke rozpuscic w 1/.2 porcji wody, Ostudzic, Gdy zacznie krzepnąc wymieszac z kremem jogurtowym, bitą smietana oraz pianą z białek. Pianke wylać na upieczony spód. Wstawic na noc do lodówki. Przed podaniem ozdobic owocami dowolnymi.Pianka jest bardo delikatna, lekko kwaskowata, u mnie cała tarta była truskawkowa, ale nastepnym razem zrobie moze z kiwi. Aha torche duzo mi tej pianki wyszło w prowonaniu na maoja formę wiec wystarczylo jeszcz na nałozenie do 3 pucharków jako osobny deser. zródlo ksiażka "Kuchnei świata"

Tagi:

jajko jajka tarta