Sposób przygotowania:
Tarta serowo – rabarbarowa z nutą cynamonu
Składniki kruszonki posiekać nożem na stolnicy lub rozetrzeć w malakserze do uzyskania grudek, przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki. Wszystkie składniki ciasta przełożyć do malaksera i krótko wyrobić kruche ciasto lub posiekać nożem na stolnicy i szybko zagnieść. Zapakować je do woreczka foliowego i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę o średnicy 25 cm. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 15-17 minut. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać otartą skórkę z 1/2 cytryny, oba sery, budyń /proszek/ i jeszcze krótko zmiksować. Serową masę przełożyć na podpieczony kruchy spód. Na wierzchu rozłożyć oczyszczony i pokrojony rabarbar. Posypać wcześniej przygotowaną kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 45 minut.*jeśli chcemy mieć idealnie równo upieczony kruchy spód należy ciasto przed włożeniem do piekarnika gęsto nakłuć widelcem, a następnie nakryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub suchymi ziarnami np. fasolą, grochem czy ryżem. Piec 10 minut, następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze kolejne 5 minut.