SUPERPRZEPIS

Tarta serowo – rabarbarowa z nutą cynamonu

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Tarta serowo – rabarbarowa z nutą cynamonu Więcej zdjęć (5)

Połączenie kremowego i słodkiego sera z kwaśnym rabarbarem, a wszystko to na cieniutkim, pachnącym wanilią i cynamonem kruchym spodzie. Ta tarta jest przebojem tegorocznej wiosny, często ją piekę, bo nadaje się na różne okazje np. taką jak dzisiaj.

Składniki:

Tarta serowo – rabarbarowa z nutą cynamonu

 

  • CIASTO:

 

  • mąka krupczatka – 260 g
  • drobny cukier – 60 g
  • miękkie masło – 125 g
  • pasta z wanilii – 2 łyżeczki
  • cynamon – 1/2 łyżeczki

 

  • MASA:

 

  • tłusty ser – 250 g
  • mascarpone- 125 g
  • rabarbar – 300 g
  • miękkie masło – 50 g
  • cukier puder – 70 g
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • małe jajka - 2 szt.
  • budyń waniliowy bez cukru – 1/2 op.

 

  • KRUSZONKA:

 

  • mąka krupczatka – 35 g
  • masło – 25 g
  • cukier drobny – 25 g

Sposób przygotowania:

Tarta serowo – rabarbarowa z nutą cynamonu
Składniki kruszonki posiekać nożem na stolnicy lub rozetrzeć w malakserze do uzyskania grudek, przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki. Wszystkie składniki ciasta przełożyć do malaksera i krótko wyrobić kruche ciasto lub posiekać nożem na stolnicy i szybko zagnieść. Zapakować je do woreczka foliowego i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę o średnicy 25 cm. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 15-17 minut. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać otartą skórkę z 1/2 cytryny, oba sery, budyń /proszek/ i jeszcze krótko zmiksować. Serową masę przełożyć na podpieczony kruchy spód. Na wierzchu rozłożyć oczyszczony i pokrojony rabarbar. Posypać wcześniej przygotowaną kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 45 minut.*jeśli chcemy mieć idealnie równo upieczony kruchy spód należy ciasto przed włożeniem do piekarnika gęsto nakłuć widelcem, a następnie nakryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub suchymi ziarnami np. fasolą, grochem czy ryżem. Piec 10 minut, następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze kolejne 5 minut.
Tarta serowo – rabarbarowa z nutą cynamonu
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do malaksera i krótko wyrobić kruche ciasto lub posiekać nożem na stolnicy i szybko zagnieść.
Tarta serowo – rabarbarowa z nutą cynamonu
Zapakować je do woreczka foliowego i wstawić na 30 minut do lodówki.
Tarta serowo – rabarbarowa z nutą cynamonu
Dodać otartą skórkę z 1/2 cytryny, oba sery, budyń /proszek/ i jeszcze krótko zmiksować.
Tarta serowo – rabarbarowa z nutą cynamonu
Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 45 minut.