Sposób przygotowania:
Tarta rabarbarowa 2
Ciasto zagniatamy z 1 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczki proszku do piecznia, 0,5 kostki margaryny i 1 żółtka oraz 1 jajka. Uformować kulę, włożyć w foliowy woreczek i do lodówki na1 godzine. Po tym czasie wyciągnąć i rozwałkować na posypanym mąką blacie. Przełożyć do formy i nakłuć widelcem. Rabarbar umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. 1/4 rabarbaru zasypać 1/2 szklanki cukru i poczekać aż puści sok. Pozostały przełożyć do rondla dodać sok z 1/2 pomarańczy oraz 1/2 szklanki cukru gotować aż rabarbar w całości się rozgotuje mieszać od czasu do czasu. W misce wymieszac serek waniliowy , jajko, 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę mąki tortowej dodać rozgotowany rabarbar i wymieszać. Masę przelać na ciasto i pokłaść kawałki rabarbaru posypanego cukrem. Piec ok 40 minut w temp. 160 stopni.