Sposób przygotowania:
Tarta z rabarbarem i śmietaną
Wykonanie ciasta:
Masło siekamy z wszystkimi składnikami i szybko zagniatamy ciasto.
Formę lekko smarujemy tłuszczem obsypujemy bułką tartą.
Ciasto wałkujemy w okrąg. Ciastem wyklejamy formę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Formę wkładamy do lodówki aby ciasto schłodzić. Przed pieczeniem nakrywamy ciasto folią aluminiową i wysypujemy np fasolę.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 15 minut.
Z podpieczonego ciasta zdejmujemy folię i jeszcze podpiekamy na złoty kolor około 10 minut. Ciasto wyjmujemy z formy studzimy.
Rabarbar myjemy kroimy w małe kawałeczki dajemy do garnka. Dodajemy maliny (u mnie mrożone) wsypujemy cukier waniliowy, wlewamy wodę. Całość stawiamy na kuchence i smażymy (cały czas mieszamy, aby się nie przypaliło). Bardzo szybko powstanie mus z owoców, który można zmiksować.
Do gorącego musu wsypujemy suchą galaretkę mieszamy (jeżeli chcemy aby mus był bardziej słodki dodajemy trochę cukru). Mus studzimy.
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie mieszamy i zostawiamy, aż napęcznieje. Następnie zalewamy wrzątkiem mieszamy i studzimy. Wody za każdym razem dodajemy mało.
Ubijamy śmietanę z cukrami, a pod koniec ubijania wlewamy żelatynę. Przygotowaną śmietanę wkładamy do lodówki na chwilę. Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego.
Na cieście robimy rozetki ze śmietany. Do środka wkładamy chłodny mus. Ciasto wkładamy do lodówki, aby mus trochę stężał.
Na musie robimy ozdobne paski z pozostałej śmietany.
Tartę wkładamy na kilka godzin, aby mus dobrze stężał.
Polecam.
Masło siekamy z wszystkimi składnikami i szybko zagniatamy ciasto.
Formę lekko smarujemy tłuszczem obsypujemy bułką tartą.
Ciasto wałkujemy w okrąg. Ciastem wyklejamy formę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Formę wkładamy do lodówki aby ciasto schłodzić. Przed pieczeniem nakrywamy ciasto folią aluminiową i wysypujemy np fasolę.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 15 minut.
Z podpieczonego ciasta zdejmujemy folię i jeszcze podpiekamy na złoty kolor około 10 minut. Ciasto wyjmujemy z formy studzimy.
Rabarbar myjemy kroimy w małe kawałeczki dajemy do garnka. Dodajemy maliny (u mnie mrożone) wsypujemy cukier waniliowy, wlewamy wodę. Całość stawiamy na kuchence i smażymy (cały czas mieszamy, aby się nie przypaliło). Bardzo szybko powstanie mus z owoców, który można zmiksować.
Do gorącego musu wsypujemy suchą galaretkę mieszamy (jeżeli chcemy aby mus był bardziej słodki dodajemy trochę cukru). Mus studzimy.
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie mieszamy i zostawiamy, aż napęcznieje. Następnie zalewamy wrzątkiem mieszamy i studzimy. Wody za każdym razem dodajemy mało.
Ubijamy śmietanę z cukrami, a pod koniec ubijania wlewamy żelatynę. Przygotowaną śmietanę wkładamy do lodówki na chwilę. Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego.
Na cieście robimy rozetki ze śmietany. Do środka wkładamy chłodny mus. Ciasto wkładamy do lodówki, aby mus trochę stężał.
Na musie robimy ozdobne paski z pozostałej śmietany.
Tartę wkładamy na kilka godzin, aby mus dobrze stężał.
Polecam.
Bo
gosia56
Bardzo dziękuję Bozenko robiłam ze z małą przygoda ale ostatecznie wyszło pysznie ;)
edytaha
gosia56
Bardzo dziękuję Edytko ;)
gusia1000
gosia56
Bardzo dziękuję Gusia 1000