Sposób przygotowania:
Tarta śliwkowa z budyniem
Zagnieść ciasto z mąki, masła, trzech żółtek, białka, cukru i proszku do pieczenia. Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Opłukane śliwki przekroić na pół i wyciągnąć z nich pestki, robaczywe odrzucić. Ciasto wyjąc z lodówki rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Na ciasto wyłożyć śliwki, które posypać cynamonem tak do smaku. Do mleka dodać miąższ z laski wanilii i ugotować budyń tak jak napisano na opakowaniu. Gorący budyń wylać na śliwki. Piec około 40 minut w temp. 180 stopni. Przed podaniem dobrze ostudzić.
![Tarta śliwkowa z budyniem Tarta śliwkowa z budyniem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/tarta-sliwkowa-z-budyniem-253593.jpg)
![Tarta śliwkowa z budyniem Tarta śliwkowa z budyniem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/tarta-sliwkowa-z-budyniem-253594.jpg)
![Tarta śliwkowa z budyniem Tarta śliwkowa z budyniem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/tarta-sliwkowa-z-budyniem-253595.jpg)
![Tarta śliwkowa z budyniem Tarta śliwkowa z budyniem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/tarta-sliwkowa-z-budyniem-253596.jpg)