mikasia

mikasia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Śliwkowa tarta migdałowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolejna owocowa tarta w moim wykonaniu,idealna na letnie przedpołudnia.

Śliwkowa tarta migdałowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śliwkowa tarta migdałowa

 

Sposób przygotowania:

Śliwkowa tarta migdałowa
Najpierw wykonujemy ciasto na tartę. Mąkę z budyniem (proszkiem) posiekać nożem z miękkim masłem. Dodać do tego zmielone migdały, żółtka i śmietanę. Wyrobić szybko na kruche ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Teraz można wykonać krem: w misce ubić żółtka z cukrem, dosypać 2 łyżki mąki. W większym garnku zagotować mleko ze zmielonymi migdałami. Doprowadzić do wrzenia i mlekiem powoli zalać masę jajeczną, ciągle mieszając. Następnie przenieść całość z powrotem do garnka, gotować aż zacznie wrzeć i jeszcze minutę często mieszając. Wysmarowaną masłem formę do tarty wylepić rozwałkowanym ciastem, podwyższyć brzegi ciasta lekko ponad formę, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach i formę schować na chwilę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (użyłam termoobiegu). Umyć i osuszyć śliwki, podzielić na połówki. Tartę piec przez 12 minut, do lekko złotego koloru. Na upieczoną tartę wyłożyć krem migdałowy, na kremie ułożyć połówki śliwek. Tak przygotowane ciasto piec przez 30 minut w temp 180 stopni. Po schłodzeniu (najlepiej całonocnym) smakuje i kroi się najlepiej. Smacznego!
Śliwkowa tarta migdałowa
wielkość formy na tartę standardowa 29cm