Sposób przygotowania:
Tarta Szpinakowa
Z mąki, żółtka, wody i masła zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce. W tym czasie przygotować szpinakowe nadzienie. Na rozgrzany w niewielkim garnuszku tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kosteczkę lub półksiężyce cebulkę. Gdy lekko się zarumieni dodajemy posiekany czosnek. Pilnować trzeba czosnku bo lubi się szybko przypalać, zanim jednak się to stanie dodajemy wcześniej rozmrożony szpinak. Gotujemy go do czasu, aż zbędny nadmiar wody odparuje (zazwyczaj ok. 5 - 10 min). Szpinak nie może być zbyt luźny, gdyż po upieczeniu tarty nadzienie będzie się rozlewać. Doprawiamy go solą, pieprzem i bazylią (najlepiej minikostką). Zdejmujemy z ognia i wlewamy roztrzepane jajko, mieszamy. Formę na tartę smarujemy tłuszczem, wyklejamy ciastem, spód nakłuwając w kilku miejscach widelcem. Podpiekamy go ok. 5-7 min w piekarniku o temp. 180 C. Na podpieczony spód rozkładamy masę szpinakową, posypujemy serem żółtym. Na wierzch układamy plastry soczystego pomidora, który solimy i ewentualnie doprawiamy pieprzem (jeśli lubimy :). Całość pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku o temp. 180C. Następnie uważając, by się nie poparzyć zjadamy sami lub w towarzystwie przyjaciół.
kayleb
Bahus
elutka
darek112
kachurka
Netka