Kosmyk

Kosmyk

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta Szpinakowa

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Świetna na ciepłą kolację lub smaczną przystawkę dla tych, którzy kochają szpinak lub jeszcze nie odkryli jego walorów smakowych.(2-4 os)

Tarta Szpinakowa

Składniki:

Tarta Szpinakowa

 

  • 10 - 12 dag mąki
  • żółtko
  • łyżka zimnej wody
  • 7 dag masła lub margaryny
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • jajko
  • cebula
  • 2-3 ząbki posiekanego czosnku
  • pomidor obrany ze skórki
  • 5 dag startego żółtego sera
  • pieprz, sól, bazylia (suszona lub minikostka)
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Tarta Szpinakowa
Z mąki, żółtka, wody i masła zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce. W tym czasie przygotować szpinakowe nadzienie. Na rozgrzany w niewielkim garnuszku tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kosteczkę lub półksiężyce cebulkę. Gdy lekko się zarumieni dodajemy posiekany czosnek. Pilnować trzeba czosnku bo lubi się szybko przypalać, zanim jednak się to stanie dodajemy wcześniej rozmrożony szpinak. Gotujemy go do czasu, aż zbędny nadmiar wody odparuje (zazwyczaj ok. 5 - 10 min). Szpinak nie może być zbyt luźny, gdyż po upieczeniu tarty nadzienie będzie się rozlewać. Doprawiamy go solą, pieprzem i bazylią (najlepiej minikostką). Zdejmujemy z ognia i wlewamy roztrzepane jajko, mieszamy. Formę na tartę smarujemy tłuszczem, wyklejamy ciastem, spód nakłuwając w kilku miejscach widelcem. Podpiekamy go ok. 5-7 min w piekarniku o temp. 180 C. Na podpieczony spód rozkładamy masę szpinakową, posypujemy serem żółtym. Na wierzch układamy plastry soczystego pomidora, który solimy i ewentualnie doprawiamy pieprzem (jeśli lubimy :). Całość pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku o temp. 180C. Następnie uważając, by się nie poparzyć zjadamy sami lub w towarzystwie przyjaciół.