Sposób przygotowania:
Tarta szpinakowa z mozzarellą
Z mąki, masła, żółtek, śmietany i szczypty soli zagniatamy szybko ciasto i wkładamy do lodówki. Gdy stwardnieje, rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Nakłuwamy widelcem i obciążamy spód fasolą na papierze. Podpiekamy je kilka minut, zdejmujemy wypełnienie i podpiekamy jeszcze ze 3 minuty, aż podpiecze się spód. Na kilku łyżkach oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i czosnek, dodajemy szpinak, doprawiamy i smażymy do odparowania całkowicie wody. W misce ubijemy lekko jajka ze śmietaną i dodajemy do tego przesmażony szpinak oraz mozzarellę pokrojoną w kostkę. Mieszamy i wylewamy na podpieczony spód tarty. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok pół godziny, aż nadzienie szpinakowe się zapiecze.