WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Tarta szpinakowa z mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepyszna tarta szpinakowa z serem mozzarella i kwaśną śmietaną. Na kruchym cieście z wyczuwalnym aromatem czosnku.

Tarta szpinakowa z mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta szpinakowa z mozzarellą

 

Sposób przygotowania:

Tarta szpinakowa z mozzarellą
Z mąki, masła, żółtek, śmietany i szczypty soli zagniatamy szybko ciasto i wkładamy do lodówki. Gdy stwardnieje, rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Nakłuwamy widelcem i obciążamy spód fasolą na papierze. Podpiekamy je kilka minut, zdejmujemy wypełnienie i podpiekamy jeszcze ze 3 minuty, aż podpiecze się spód. Na kilku łyżkach oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i czosnek, dodajemy szpinak, doprawiamy i smażymy do odparowania całkowicie wody. W misce ubijemy lekko jajka ze śmietaną i dodajemy do tego przesmażony szpinak oraz mozzarellę pokrojoną w kostkę. Mieszamy i wylewamy na podpieczony spód tarty. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok pół godziny, aż nadzienie szpinakowe się zapiecze.
Tarta szpinakowa z mozzarellą
Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy kilka minut.
Tarta szpinakowa z mozzarellą
Jajka mieszamy z kwaśną śmietaną i szpinakiem.
Tarta szpinakowa z mozzarellą
Do masy szpinakowej dodajemy pokrojoną mozzarellę.
Tarta szpinakowa z mozzarellą
Tartę szpinakową zapiekamy w piekarniku ok pół godziny.