Sposób przygotowania:
Tarta szparagowo-szpinakowa z pesto
Ciasto na tartę przygotować wg tego przepisu:https://gotujmy.pl/tarta-szpinakowa-z-feta,przepisy,80009.html Wylepić nim wysmarowaną masłem formę o średnicy 30 cm, ponakłuwać widelcem i podpiec z obciążeniem (papier + ziarna fasoli) ok. 12 minut w temp. 200 stopni. Od szparagów odciąć końcówki (z których można zrobić z nich zupę:) Umieścić szparagi w garnku, zalać wrzątkiem tak, aby główki wystawały ponad powierzchnię. Zagotować i gotować 3 min, po czym zahartować zimną wodą. Szpinak przebrać, opłukać i pokroić. Wrzucić na patelnię, dodać masło i posiekany czosnek. Dusić, mieszając do odparowania płynu, ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z serami, jajkami i pesto, doprawić pieprzem. Na podpieczonym cieście umieścić szpinak, następnie mieszankę śmietany z serem i szparagi. Posypać orzeszkami. Piec 20 minut w temp. 200 stopni. * Podana waga szparagów - już bez końcówek, odcięte ok. 4-5 cm, celem zrobienia zielonej zupy :) * Ser bursztyn można zastąpić innym, np kozim chevrette; * Pesto można zastąpić posiekanymi drobno lub zmiksowanymi suszonymi pomidorami z oliwy (8 sztuk)
nutella
Pyza