alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Tarta tatin z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna tarta odwracana z jabłkami.

  Tarta tatin z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta tatin z jabłkami

 

 

 

  • cukier 40 g

 

 

 

 

 

  • cukier brązowy 120 g

 

  • woda 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Tarta tatin z jabłkami
Z zimnej margaryny,mąki,jajka i cukru zagnieść ciasto.Uformować kulkę włożyć do woreczka i schładzać w lodówce około 2-3 godziny. Jabłka obrać z skórki,usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki o grubości około pół centymetra.Na patelni rozpuść margarynę Kasię, dodać łyżkę wody i brązowy cukier.Gdy cukier się rozpuści dodać partiami pokrojone jabłka i dusić z dwóch stron al dente. w formie do tarty o średnicy 26 cm na dno wyłożyć jabłka i powstały syrop z patelni. Schłodzone ciasto rozwałkować na koło o średnicy o 2 cm większej od foremki na tartę.Nawinąć ciasto na wałek i przenieść na jabłka.Uformować nadmiar ciasta na brzegach zakrywając jabłka.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 st na około 30 min.Gorącą tartę po wyjęciu z piekarnika przełożyć na paterę jabłkami do góry.Wystudzić.
  Tarta tatin z jabłkami
na patelni rozpuścić margarynę dodać wodę i cukier
  Tarta tatin z jabłkami
po rozpuszczeniu się cukru dodać jabłka i dusić al dente
  Tarta tatin z jabłkami
jabłka wyłożyc do formy i polać powstałym syropem
  Tarta tatin z jabłkami
ciasto rozwałkować na większe koło od formy i wyłożyć na jabłka