marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta twarogowa z wisienkami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Dać na stolnicę składniki na kruchą tartą,wyrobić i zagnieść.Twa- -róg zmielić.Tartą wyłożyć na blaszkę,kłaść masę z wisienkami. Piec z 30m

Tarta twarogowa z wisienkami.

Składniki:

Tarta twarogowa z wisienkami.

 

  • 180 g.mąki pszennej krupczatki,
  • 2 żółtka,
  • szklanka cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 kostki masła,
  • 1/4 szklanki śmietanki słodkiej,
  • szczypta soli.
  • Nadzienie:
  • 1 kostka twarogu pełnotłustego lub chudego,
  • 1-2 jajka,
  • cukier waniliowy,aromat do ciasta dowolny,
  • tłuszcz do formy,np.margaryna,
  • 15 dag.wisienek świeżych lub koktajlowych,
  • bułka tarta do wysypania formy do tartej,
  • posypka orzechowa lub wiórki czekoladowe.

Sposób przygotowania:

Tarta twarogowa z wisienkami.
Wsypać na stolnicę mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,do -dać większą część masła i pokroić wszystko na drobno.Zrobić do- -łek,dodać żółtka,cukier,śmietankę i szczyptę soli.Wyrobić i zagnieść w kulę,zawinąć i dać do schłodzenia na pół godziny.Twa- -róg zmielić ze dwa razy,dodać jajko lub dwa,cukru waniliowego i aromatu do ciast też w tym smaku lub innym.Wymieszać masę serową,osączyć wisienki z zalewy lub opłukać świeżych na sitku. Wysmarować blaszkę tłuszczem i wysypać bułką tartą.Rozgrzać piekarnik do 170-180 st.C i rozłożyć ciasto kruche na blasze,a na to masę twarogową i powkładać w nią wisienki.Można też posypać jakąś posypką na wierzch,choćby orzechową.Wsunąć ciasto do piekarnika i piec ok.30 min.Wyjąć i wystudzić.