ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Tarta wieloowocowa z pianką bezową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonała, aromatyczna, pyszna tarta wieloowocowa z pianką bezową, idealnie smakuje na deser do kawy, herbaty.

Tarta wieloowocowa z pianką bezową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta wieloowocowa z pianką bezową

 

  • ciasto kruche do tarty 1 opakowanie,
  • jabłka 2 sztuki,
  • gruszki 2 sztuki,
  • brzoskwinie 2 sztuki,
  • nektarynki 2 sztuki,
  • cukier 2 łyżki,
  • cynamon 1 łyżka,
  • białka zimne 1 szklanka,
  • cukier puder 3/4 szklanki,
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki,
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Tarta wieloowocowa z pianką bezową
Do tarty użyłam gotowe ciasto kruche do tart, czasem można wykorzystać takie ciasto na szybko do deseru, ciasto wyłożyłam w formie silikonowej na papierze do pieczenia.

Do ciasta wsypałam pokrojone w cząstki, jabłka, brzoskwinie, nektarynki, gruszki, owoce posypać cukrem, cynamonem.

Zimne białka w misie robota ubijać z solą na najwyższych obrotach, gdy zaczną gęstnieć wsypać puder cukier, mąkę ziemniaczaną i ubić na mocno sztywną pianę.

Piane ubitą rozsmarować na owocach, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół i piec około 45 minut, można pod koniec nakryć papierem do pieczenia, aby za mocno nie przypiekła się pianka z wierzchu, w formie tartę dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Tarta wieloowocowa z pianką bezową
Można dodaćv do tarty owoce jakie się lubi.
Tarta wieloowocowa z pianką bezową
Białka muszą być bardzo zimner przed ubijaniem.
Tarta wieloowocowa z pianką bezową
Tarta jest bardzo smaczna, aromntyczna.