Sposób przygotowania:
Tarta wielosmakowa z serkiem
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z niecałą kostką tłuszczu. Zrobić dołek i wkroić ugotowane i obrane z białek żółtka, dzięki czemu ciasto będzie wspaniale kruche, następnie śmietanę kwaśną i łyżeczkę soli. Wyrabiać i zagnieść oraz schłodzić przez pół godziny w lodówce. Oliwki wyjąć, odsączyć na sitku, pomidory suszone również wyjąć i po odsączeniu z zalewy posiekać na talarki. Serki wypakować lub zdjąć sreberko z pudełek. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blaszkę do tartej natłuścić lekko i wylepić rozwałkowanym ciastem. Zrobić nożem lekkie nacięcia na powierzchni ciasta tworząc trzy pola do nałożenia trzech smaków serka i nałożyć łyżką z każdego pudełka serki w osobne pola. Na to posypać posiekane suszone pomidory oraz oliwki, a także szczyptę kulek pieprzu kolorowego lub cytrynowego. Wstawić blaszkę do gorącego piekarnika na 30 min. Po upieczeniu wyjąć, kroić i jeść.