marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tarta wielosmakowa z serkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tarte są z kuchni francuskiej i nie tylko, a do tego niepowtarzalne smaki dodatków jak serki z różnymi dodatkami plus inne jak oliwki lub karczochy.

Tarta wielosmakowa z serkiem

Składniki:

Tarta wielosmakowa z serkiem

 

  • 200 g.mąki pszennej luksusowej,
  • 150 g. miękkiego masła lub margaryny,
  • 4 gotowane żółtka,
  • pudełko kwaśnej śmietany,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu kolorowego lub cytrynowego,
  • 15 dag. suszonych pomidorów,
  • 15 dag oliwek czarnych bezpestkowych,
  • 3 różne smaki serków Tartare,np.orzech włoski,ziołowy, paprykowy,
  • tłuszcz do formy.

Sposób przygotowania:

Tarta wielosmakowa z serkiem
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z niecałą kostką tłuszczu. Zrobić dołek i wkroić ugotowane i obrane z białek żółtka, dzięki czemu ciasto będzie wspaniale kruche, następnie śmietanę kwaśną i łyżeczkę soli. Wyrabiać i zagnieść oraz schłodzić przez pół godziny w lodówce. Oliwki wyjąć, odsączyć na sitku, pomidory suszone również wyjąć i po odsączeniu z zalewy posiekać na talarki. Serki wypakować lub zdjąć sreberko z pudełek. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blaszkę do tartej natłuścić lekko i wylepić rozwałkowanym ciastem. Zrobić nożem lekkie nacięcia na powierzchni ciasta tworząc trzy pola do nałożenia trzech smaków serka i nałożyć łyżką z każdego pudełka serki w osobne pola. Na to posypać posiekane suszone pomidory oraz oliwki, a także szczyptę kulek pieprzu kolorowego lub cytrynowego. Wstawić blaszkę do gorącego piekarnika na 30 min. Po upieczeniu wyjąć, kroić i jeść.

Tagi:

tarta