Sposób przygotowania:
Tarta z budyniem i jabłkami
Masło pokroić w kosteczkę i lekko podgrzać. Z przesianej mąki, z masła oraz z cukru pudru zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folie i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Okrągłą formę na tartę wysmarować tłuszczem i wcisnąć w nią ciasto. Wyłożyć tez boki ciastem, uważając, aby nie były zbyt grube. Ciasto po nakłuwać widelcem w wielu miejscach i przykryć papierem lub folia do pieczenia (aby nie wyrastało, można na czas pieczenia spodu, obciążyć je zwykłą, suchą fasolą). Piekarnik rozgrzać do 170-180stopni. Piec ciasto pod przykryciem przez 5-7minut, po czym zdjąć papier i znowu podpiec przez 5 minut, kontrolując, aby ciasto nie ściemniało za mocno. W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy budyń wg przepisu na opakowaniu. Jablka umyć (można obrać ze skórki) i pokroić w plasterki. Skropić je sokiem z cytryny, posypać cynamonem wymieszanym z cukrem ( u mnie 2 płaskie łyżki cukru i 1 łyżeczka cynamonu - można użyć mniejszych proporcji, w zależności od słodkości jabłek). Zalać wszystko (nawet b.ciepłym) budyniem. Piec przez 30 minut w 170 stopniach (jeżeli piekarnik mocno przypieka, przykryć ciasto pergaminem). Wystudzić przed krojeniem.