peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 224]

Tarta z cebulą i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie i tanie danie, świetne na obiad lub kolację. Jak zwykle prostota składników zachwyca podniebienie :-)

Tarta z cebulą i boczkiem

Składniki:

Tarta z cebulą i boczkiem

 

  • Forma o średnicy 28 cm

 

 

  • Na farsz:
  • 700 g cebuli
  • 2 jaja
  • 75 g boczku wędzonego
  • 50 g parmezanu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz
  • ognista mieszanka przypraw
  • 1 łyżeczka masła

 

Sposób przygotowania:

Tarta z cebulą i boczkiem
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i ziołami. Dodajemy żółtko, pokrojone masło i zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć (mąka może być bardziej sucha) dodajemy odrobinę chłodnej wody. Gotowym ciastem wykładamy foremkę do tarty (bez rozwałkowywania, po prostu równomiernie rozgniatamy ciasto dłonią), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Boczek kroimy w drobną kostkę. W sporym rondlu rozpuszczamy masło, dorzucamy boczek i cebulę, mieszamy. Jeśli cebula zacznie brązowieć podlewamy odrobiną wody - i tak dusimy pod przykryciem przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Do rozkłóconych jaj dodajemy starty parmezan - zalewamy cebulę dokładnie mieszając, następnie doprawiamy solą, pieprzem i mieszanką ognistą. Wyjmujemy z lodówki foremkę z ciastem, wykładamy na ciasto podduszoną cebulę i wyrównujemy. Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na zimno lub gorąco. UWAGA: W wersji bezmięsnej boczek zastępujemy ulubionymi grzybami :-)