Sposób przygotowania:
Tarta z boczkiem i cebulą
W misce robota z nożami siekającymi umieścić wszystkie składniki ciasta i pulsacyjnie połączyć je ze sobą. Wyjąc ciasto na blat lub stolnicę, lekko oprószyć mąką, szybko zagnieść i zawinąć w folię spożywczą. Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia ( ja trzymałam dwie godziny ). Gdy ciasto się chłodzi boczek pokroić w paski i podsmażyć na patelni.
Cebulę obrać, umyć, pokroić w pióra i podsmażyć na drugiej patelni na odrobinie oleju, gdy się zeszkli lekko posolić. Usmażona cebulę przełożyć do boczku, doprawić pieprzem i gałką i wymieszać. Formę ceramiczną do tarty o średnicy 28 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
Ciasto po schłodzeniu wyjąć z lodówki i przez folię wałkować kółko trochę większe od formy. Potem ułożyć w formie ciasto folią do góry. Wyrównać spód i dociskając lekko do ścianek zrobić rant na bokach formy. Nakłuć ciasto widelcem i zakryć je papierem do pieczenia.
Na papier nasypać np. ryż lub inne ziarna aby zrobić obciążenie. Tak przygotowane ciasto wstawić z formą do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiec 15 minut. Potem wyjąć formę z piekarnika na kratkę a temperaturę zmniejszyć do 190 stopni.
Do miski wbić jajka, dodać jogurt, śmietanę i starty ser oraz przyprawy i wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć boczek z cebulą a na boczek wyłożyć masę z serem i oprószyć papryką Ponownie wstawić formę do piekarnika i zapiekać 35 minut. Po upieczeniu wyjąć formę z tartą z piekarnika i przestudzić. Podawać na ciepło.
Cebulę obrać, umyć, pokroić w pióra i podsmażyć na drugiej patelni na odrobinie oleju, gdy się zeszkli lekko posolić. Usmażona cebulę przełożyć do boczku, doprawić pieprzem i gałką i wymieszać. Formę ceramiczną do tarty o średnicy 28 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
Ciasto po schłodzeniu wyjąć z lodówki i przez folię wałkować kółko trochę większe od formy. Potem ułożyć w formie ciasto folią do góry. Wyrównać spód i dociskając lekko do ścianek zrobić rant na bokach formy. Nakłuć ciasto widelcem i zakryć je papierem do pieczenia.
Na papier nasypać np. ryż lub inne ziarna aby zrobić obciążenie. Tak przygotowane ciasto wstawić z formą do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiec 15 minut. Potem wyjąć formę z piekarnika na kratkę a temperaturę zmniejszyć do 190 stopni.
Do miski wbić jajka, dodać jogurt, śmietanę i starty ser oraz przyprawy i wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć boczek z cebulą a na boczek wyłożyć masę z serem i oprószyć papryką Ponownie wstawić formę do piekarnika i zapiekać 35 minut. Po upieczeniu wyjąć formę z tartą z piekarnika i przestudzić. Podawać na ciepło.
zbysiowa
zewa
Madziu przyznam szczerze, że i ja byłam mile zaskoczona. Ogólnie jakoś tart nie robię ale skusiłam sie i warto było.
Alex_M
edytaha
zewa
Tak, wolałam nie ryzykować. Dzięki :) Do ideału jej daleko ale wyszła smaczna.
zewa
Hi, hi Edytko nie ma już. Głodomorki wszystko zjadły. A Damian nadrabia zaległości, więc sama rozumiesz :)
monikaT83
Ewciu Twój syn ma Damian na imię? to tak jak mój Mężuś:D
zewa
Tak ten starszy ma na imię Damian a młodszy Kamil. Dwa szoguny normalnie. Ja też miałam problemy z piekarnikiem ale w końcu mam nowy, właśnie wczoraj palucha poparzyłam piekąc tartę, hi, hi.