Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Tarta z ciasta francuskiego z serem brie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Boczek pokroić w cienki paski, cebulę w piórka. Boczek podsmażyć aż będzie chrupiący, przełożyć na talerzyk. Na tłuszczy z boczku podsmażyć

Tarta z ciasta francuskiego z serem brie

Składniki:

Tarta z ciasta francuskiego z serem brie

 

  • duży płat ciasta francuskiego
  • 150g boczku wędzonego w plasterkach
  • 2 duże czerwone cebule
  • 100g sera brie (może być również valbon lub inny)
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Tarta z ciasta francuskiego z serem brie
Boczek pokroić w cienki paski, cebulę w piórka. Boczek podsmażyć aż będzie chrupiący, przełożyć na talerzyk. Na tłuszczy z boczku podsmażyć cebulę. Połączyć z boczkiem. Śmietanę wymieszać z przyprawami. Formę do tart wysmaruj masłem i wylep ciastem francuskim. Nakłuj ciasto widelcem, rozłóż farsz i pokrojony w plastry ser. Polej śmietaną, posyp pieprzem i piecz 15 min. w 230 st. C