Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z cukinia i oliwkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Moja ulubiona tarta, potrafie ja zjesc w ciagu jednego dnia...:o)

Tarta z cukinia i oliwkami

Składniki:

Tarta z cukinia i oliwkami

 

  • Na ciasto:
  • 30 dag maki pszennej,
  • 15 dag masla lub margaryny,
  • 2 lyzki smietany lub jogurtu naturalnego,
  • 1 jajko,
  • 1 lyzeczka cukru pudru,
  • sól i oregano, tluszcz i bulka tarta do formy.
  • Na farsz:
  • 2 male cukinie (takie, ktore nie wymagaja wydrazania srodka),
  • papryka czerwona,
  • 3 lyzki czarnych oliwek,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 2-3 jajka,
  • duza garsc zoltego, starkowanego sera,
  • (mozna rowniez dodac 2 garsci pokrojonego w kosteczke sera brie),
  • 2 sredniej wielkosci cebule,
  • 1 zabek czosnku,
  • sól, pieprz, papryka, galka muszkatolowa, oregano(lub ziola prowansalskie),
  • olej do podsmazenia cebuli.

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z cukinia i oliwkami
Z podanych skladników wyrobic kruche ciasto, zawinac w folie i wlozyc na ok 2 godziny do lodówki. Ciasto rozwalkowac na grubosc ok 0,5 cm. Forme do tarty wysmarowac tluszczem i oproszyc bulka tarta. Ciasto wylozyc do formy, dopasowac, ponakluwac gesto widelcem i lekko zrumienic w piekarniku o temp. 200 stopni. Cukinie obrac, pokroic na dosc cienkie pólplasterki. Cebule pokroic na piórka lub w kosteczke, zeszklic na niewielkiej ilosc oleju, dodac pokrojona w kosteczke papryke, najlepiej czerwona, dodac pokrojona cukinie,lekko przyprawic sola, pieprzem, papryka i oregano, przesmazyc na malym ogniu, dodac pokrojone w drobne kóleczka oliwki i pokrojony w kosteczke czosnek, wymieszac, odstawic do schlodzenia. Do naczynia wlewamy: jogurt, rozklócone jaja, starkowany na grubych oczkach ser zólty, ewentualnie kosteczki sera brie, dodajemy przyprawy: sol, pieprz, papryka, galka muszkalolowa do smaku. Warzywa mieszamy z jogurtowa masa i wylewamy na podrumieniona tarta. Piec ok 30 minut w 190-200 stopniach. Po wyjeciu ostudzic, gdyz goraca tarta jest lekko plynna, ale mnie to nie przeszkadza ;) Uwielbiam ja na zimno i zazwyczaj tak ja spozywam, jest swietna.