wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Tarta z dyni, sera pleśniowego i cebuli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tarta z dynią, serem pleśniowym i karmelizowaną cebulką.Raj dla podniebienia!

Tarta z dyni, sera pleśniowego i cebuli

Składniki:

Tarta z dyni, sera pleśniowego i cebuli

 

 

  • Nadzienie:
  • 1 i ½ kg dyni hokkaido
  • 3 cebule
  • 150 gr sera pleśniowego ( np lazur)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • ok ¼ łyżeczki zmielonego chilli
  • pieprz, sól do smaku
  • pół łyżeczki cukru brązowego

 

Sposób przygotowania:

Tarta z dyni, sera pleśniowego i cebuli
Ciasto: Przesiewamy obie mąki i dodajemy masło pocięte w kawałki. Mieszamy palcami aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Dodajemy jajko, śmietanę, i sól. Wyrabiamy ciasto. Zostawiamy w lodówce godzinę do schłodzenia.

Nadzienie: Kroimy dynię w kawałki i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Mieszamy z oliwą solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy aż dynia stanie się miękka ( zależy to od dyni – ok 15-25 minut – ma być miękka ale nie może się rozpadać). Studzimy upieczoną dynię. 

W czasie pieczenia dyni przygotowujemy cebulkę – najpierw kroimy na średniej wielkości kawałki, rozgrzewamy na patelni masło i dodajemy cebulę. Smażymy na wolnym ogniu ok 15 minut, dodajemy cukier i mieszając smażymy kolejne 10 minut aż stanie się miękka i zbrązowieje. Studzimy.

W misce mieszamy wystudzoną dynię i cebulę, dodajemy pokrojony w kawałeczki ser pleśniowy. Rozwałkowujemy ciasto w formie koła, większego o ok 6 cm niż forma na tarty– przenosimy do wysmarowanej masłem formy na tarty. Układamy nadzienie , zagarniamy wystające części ciasta wewnątrz i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 40 minut aż ciasto ładnie się upiecze.

Ciasto też można uprzednio podpiec ale wtedy już nie będzie można zwinąć brzegów ciasta.