Tarta z dynią na słono to sycąca i apetyczna propozycja dania na obiad. Do najpopularniejszych wersji tej potrawy należą tarta z dynią i fetą, tarta z dynią i serem pleśniowym oraz tarta z dynią i gorgonzolą. Warzywa do dyniowej tarty podsmaża się na oleju lub piecze w piekarniku z dużą ilością aromatycznych ziół – rozmarynu, kminku, tymianku, słodkiej papryki, świeżego czosnku. Kremową tartę z dynią na słodko można doprawić drobno posiekanymi orzechami włoskimi, cynamonem i brązowym cukrem.
Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem na kruchym spodzie jest wyśmienitą przekąską nie tylko dla wegetarian. Wygląda bardzo efektownie, a przy tym ma dużo witamin. Najlepiej komponuje się z białymi serami: ricottą, fetą, mozzarellą i mascarpone oraz ziołami. Smak nadzienia szpinakowego do tarty podkreśla czosnek. Poza tym danie można urozmaicić pomidorami koktajlowymi lub suszonymi i wędzonym łososiem. Istnieją też niewegetariańskie warianty tarty ze szpinakiem – z dodatkiem kurczaka, boczku i mięsa mielonego.

Pieczona dynia

Pieczona dynia

Pieczona dynia wraz ze skórką zachowuje więcej witamin i składników mineralnych, niż ugotowana w wodzie. Odmiany hokkaido oraz piżmowa najlepiej nadają się do tego rodzaju obróbki termicznej. Ważne jest, aby pokrojoną dynię skropić oliwą z oliwek dobrej odmiany i doprawić sola i pieprzem przed pieczeniem według uznania. Tak przygotowana będzie idealnym dodatkiem do pierogowego farszu czy lekkiej sałatki.

Dynia w occie

Dynia w occie

Pokrojona w kostkę surowa dynia sprawdzi się do przygotowania z niej przetworów zarówno o wytrawnym jak i słodkim charakterze. W zalewie z octu będzie odpowiednim dodatkiem do sałatek i dań obiadowych. Marynowana z goździkami i cynamonem będzie nieoceniona w koreczkach na przyjęcie lub Sylwestra. Dynia w zalewie przygotowywana jesienią to unikalny dodatek do mięs na zimno i ciepło, a także znakomita przystawka do drinków.

Tarta z cukinią

Tarta z cukinią

Tarta z cukinią, boczkiem i szynką to kulinarny rarytas dla miłośników mięsa. Startą cukinię najlepiej podsmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku. Doskonałym dodatkiem do takiej potrawy jest tarty, żółty ser. Wegetariańska wersja tarty z cukinią to jej serowe warianty, takie jak np. tarta z cukinią, suszonymi pomidorami i fetą, tarta z cukinią, mozzarellą, ziołami prowansalskimi, oliwkami i kaparami. Na wierzch możesz dodać różne gatunki serów lub sosów, które zapieką się w chrupiącą skórkę.

Pulpety w sosie grzybowym

Pulpety w sosie grzybowym

Pulpety w sosie grzybowym to bardzo aromatyczne danie, które wyśmienicie komponuje się z kaszą i surówką. Grzybowy smak doskonale współgra z wieprzowiną, wołowiną i warzywami (np. w pulpetach z selera). Sos grzybowy można przygotować z grzybów świeżych, suszonych i mrożonych. Sos grzybowy najlepiej przyprawiać świeżo mielonym, czarnym lub czerwonym pieprzem, natką pietruszki i śmietaną. Idealnym dodatkiem do sosu grzybowego są też drobno posiekane lub starte na tarce pieczarki.

Tarta warzywna

Tarta warzywna

Tarta warzywna z burakami, kalafiorem bądź bakłażanem lub tarta ziemniaczana smakują pysznie posypane kostkami sera, np. fety, ementalera lub camemberta. Do masy śmietanowo-jajecznej można dodać czarnuszkę, słodką paprykę wędzoną, rozmaryn oraz świeży czosnek. Szybką wersję dania robi się na wstępnie podpieczonym na blaszce do tarty cieście francuskim. Można wzbogacić je składnikiem mięsnym i otrzymać aromatyczną tartę z warzywami i kurczakiem albo skwarkami boczku.

Dynia

Dynia

Dynia jest niskokaloryczna i łagodna w smaku, świetnie nadaje się zarówno jako danie główne, jak i składnik sosów do makaronów i kasz, puree oraz zup. Z dyni można przyrządzić potrawy wegańskie, słodkie wypieki, takie jak ciasta dyniowe i muffinki, placki, naleśniki. Bardzo cenione są przetwory z dyni, np. w zalewie octowej. Idealnie pasują do niej ser feta, świeżo mielony pieprz, rozmaryn i słodka papryka wędzona.

Polecane przepisy do kategorii Tarta z dynią