Sposób przygotowania:
Tarta z fasolką szparagowąETAP 1
CIASTO: Mąkę wykładamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli masło, żółtko, przyprawy oraz wodę.
Całość najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy w dłoniach do uzyskania jednolitego ciasta.
ETAP 2
Tak przygotowane ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Ciastem wykładamy dno i boki formy na tartę.
Spód ciasta nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy około 15 minut w 180°C.
ETAP 3
Fasolkę szparagową gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Gotową odcedzamy i studzimy.
Filet z kurczaka kroimy w kostkę , przyprawiamy przyprawą do kurczaka i przysmażamy na oleju.
Jajka łączymy z śmietaną, startym serem, posiekaną natką pietruszki oraz przyprawami.
Na podpieczony spód tarty wykładamy mięso. Zalewamy go połową spoiwa.
ETAP 4
. Końce fasolki przycinamy do szerokości tarty. Wykładamy ją naprzemiennie żółtą i zieloną na mięso.
ETAP 5
Na fasolkę wylewamy pozostałe spoiwo.
Tatrę ponownie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją jeszcze około 20 minut do zrumienienia. Gotową wyjmujemy i podajemy.