jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tarta z fasolką szparagową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Fasolka szparagowa oraz filet z kurczaka stanowią pyszne wypełnienie kruchego ciasta. Tarte polecam na obiad, kolację lub przystawkę.

Tarta z fasolką szparagową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z fasolką szparagową

CIASTO:

NADZIENIE

  • Około 250 gram fasoli (pół na pół żółta i zielona),
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka,
  • Mały pęczek natki pietruszki,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 50 gram sera żółtego,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • Sól do smaku,
  • Przyprawa do kurczaka,
  • Olej,

Sposób przygotowania:

Tarta z fasolką szparagową

ETAP 1

Tarta z fasolką szparagową
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

CIASTO: Mąkę wykładamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli masło, żółtko, przyprawy oraz wodę.

Całość najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy w dłoniach do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 2

Tarta z fasolką szparagową
ciastem wykładamy przygotowaną formę

Tak przygotowane ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Ciastem wykładamy dno i boki formy na tartę.

Spód ciasta nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy około 15 minut w 180°C.

ETAP 3

Tarta z fasolką szparagową
przysmażony filet wykładamy na podpieczone ciasto

Fasolkę szparagową gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Gotową odcedzamy i studzimy.

Filet z kurczaka kroimy w kostkę , przyprawiamy przyprawą do kurczaka i przysmażamy na oleju.

Jajka łączymy z śmietaną, startym serem, posiekaną natką pietruszki oraz przyprawami.

Na podpieczony spód tarty wykładamy mięso. Zalewamy go połową spoiwa.

ETAP 4

Tarta z fasolką szparagową
przyciętą fasolkę wykładamy na mięso

. Końce fasolki przycinamy do szerokości tarty. Wykładamy ją naprzemiennie żółtą i zieloną na mięso.

ETAP 5

Tarta z fasolką szparagową
wyłożoną fasolkę zalewamy drugą połową spoiwa

Na fasolkę wylewamy pozostałe spoiwo.

Tatrę ponownie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją jeszcze około 20 minut do zrumienienia. Gotową wyjmujemy i podajemy.


Tagi:

tarta