SUPERPRZEPIS

Tarta z fasolką szparagową i bobem

  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tarta z fasolką szparagową i bobem

Tarta powstała na brak pomysłu na fasolkę, i wtedy zrodził się pomysł sam. Jest syta, zawiera chrupiący boczek, fasolki dwa gatunki. Naprawdę można się najeść i to kilka osób.

Składniki:

Tarta z fasolką szparagową i bobem

 

  • spód tarty:
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 125 g masła zimnego
  • 3 żółtka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czubrica czerwona
  • 1 łyżka zimnej wody

 

  • farsz:
  • 3 jajka
  • 200 g jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka płaska czubrica czerwona
  • 20 dkg fasolki szparagowej zielonej
  • 10 sztuk fasolki żółtej szerokiej
  • 250 g bobu
  • 5 plastrów boczku wędzonego
  • olej
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Tarta z fasolką szparagową i bobem

ETAP 1:

Tarta z fasolką szparagową i bobem
żółtka maka woda przyprawy masło zimne w misce

Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne, żółtka, sól, czubricę, wodę i kroję wszystko nożem. Następnie zarabiam szybko ciasto rękoma jak najkrócej. Ciasto wkładam do lodówki na godzinę. Formę do tarty 26 cm średnica smaruję.

Ciasto przekładam na arkusz papieru do pieczenia i przykrywam drugim arkuszem papieru i wałkuję na cienki placek wielkości formy do tarty. Od ciasta zrywam arkusz papieru i przekładam na drugim arkuszu do formy, odrywam drugi arkusz i dociskam ciasto palcami do formy.

ETAP 2:

Tarta z fasolką szparagową i bobem
ciasto wyłożone do formy tarty dociśnięte

Nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni góra dół na 20 minut aż się zrumieni.

ETAP 3:

Tarta z fasolką szparagową i bobem
boczek wędozny przesmażony na oleju na patelni

Farsz:
Do miseczki wlewam jogurt, dodaję jajka, czubricę, sól, pieprz, i mieszam wszystko.
Boczek smażę na patelni na odrobinie oleju.
Fasolki gotuję na pół twardo w osolonej wodzie. Bób gotuję też aldente w osolonej wodzie, i obieram z łupinek.

ETAP 4:

Tarta z fasolką szparagową i bobem
masa jajeczna wyklana do tarty fasolki i bób dodany

Na dno zimnej tarty wylewam 2/3 masy jajecznej, układam na przemian fasolkę, bób, boczek. wylewam resztę masy jajecznej. Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20, minut aż się zetnie. Przed podaniem posypuję natką.