Sposób przygotowania:
Tarta z fasolką szparagową i bobemETAP 1:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne, żółtka, sól, czubricę, wodę i kroję wszystko nożem. Następnie zarabiam szybko ciasto rękoma jak najkrócej. Ciasto wkładam do lodówki na godzinę. Formę do tarty 26 cm średnica smaruję.
Ciasto przekładam na arkusz papieru do pieczenia i przykrywam drugim arkuszem papieru i wałkuję na cienki placek wielkości formy do tarty. Od ciasta zrywam arkusz papieru i przekładam na drugim arkuszu do formy, odrywam drugi arkusz i dociskam ciasto palcami do formy.
ETAP 2:
Nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni góra dół na 20 minut aż się zrumieni.
ETAP 3:
Farsz:
Do miseczki wlewam jogurt, dodaję jajka, czubricę, sól, pieprz, i mieszam wszystko.
Boczek smażę na patelni na odrobinie oleju.
Fasolki gotuję na pół twardo w osolonej wodzie. Bób gotuję też aldente w osolonej wodzie, i obieram z łupinek.
ETAP 4:
Na dno zimnej tarty wylewam 2/3 masy jajecznej, układam na przemian fasolkę, bób, boczek. wylewam resztę masy jajecznej. Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20, minut aż się zetnie. Przed podaniem posypuję natką.
biedroneczki
Czekoladka 2