Sposób przygotowania:
Tarta z bobem na francuskim cieścieEtap 1
Bób gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Etap 2
Ugotowany odsączamy z wody, lekko studzimy i obieramy z łupek.
Etap 3
Boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na patelni. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Etap 4
Ciasto francuskie rozwijamy i przekładamy na przygotowaną blaszkę. Jego boki podwijamy ku górze, by powstał nam wyższy brzeg (około 1 cm szerokości powinien mieć). Na ciasto wykładamy pokrojoną cebulę.
Etap 5
W garnuszku łączymy ze sobą ser, śmietanę, koperek oraz jajka. Spoiwo doprawiamy do smaku i wylewamy na przygotowane ciasto. Następnie równomiernie rozkładamy na całości bób oraz boczek. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180°C). Pieczemy około 25-30 minut. Podajemy na ciepło!
Nina W.