jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tarta z bobem na francuskim cieście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Taki obiadek znika w oka mgnieniu. Tarta jest syta i pyszna. Połączenie boczku i bobu zawsze się sprawdza, więc polecam!

Tarta z bobem na francuskim cieście

Składniki:

Tarta z bobem na francuskim cieście

Składniki

  • Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • około 0,5- ¾ litra obranego bobu,
  • 100 gram żółtego sera,’
  • 1 duża cebula,
  • 2 jajka,
  • 2 kopiate łyżki śmietany,
  • 1,5 łyżki posiekanego młodego koperku,
  • 150 gram boczku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • jajko do smarowania

 

Sposób przygotowania:

Tarta z bobem na francuskim cieście

Etap 1

Tarta z bobem na francuskim cieście
Bób gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.

Bób gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.

Etap 2

Tarta z bobem na francuskim cieście
Ugotowany odsączamy z wody, lekko studzimy i obieramy z łupek.

Ugotowany odsączamy z wody, lekko studzimy i obieramy z łupek.

Etap 3

Tarta z bobem na francuskim cieście
Boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na patelni.

Boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na patelni. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Etap 4

Tarta z bobem na francuskim cieście
Ciasto francuskie rozwijamy i przekładamy na przygotowaną blaszkę.

Ciasto francuskie rozwijamy i przekładamy na przygotowaną blaszkę. Jego boki podwijamy ku górze, by powstał nam wyższy brzeg (około 1 cm szerokości powinien mieć). Na ciasto wykładamy pokrojoną cebulę.

Etap 5

Tarta z bobem na francuskim cieście
Spoiwo doprawiamy do smaku i wylewamy na przygotowane ciasto. Następnie równomiernie rozkładamy na całości bób oraz boczek.

W garnuszku łączymy ze sobą ser, śmietanę, koperek oraz jajka. Spoiwo doprawiamy do smaku i wylewamy na przygotowane ciasto. Następnie równomiernie rozkładamy na całości bób oraz boczek. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180°C). Pieczemy około 25-30 minut. Podajemy na ciepło!