Sposób przygotowania:
Tarta Eli z fasolką i boczkiem
Fasolkę umyć,obrać z końcówek,wrzucić do wrzątku z dodatkiem soli i cukru.Gotować 10 minut i odcedzić.Z boczku odkroić 8 plastrów,resztę pokroić w kostkę.Odłożyć 16 strąków fasoli,resztę pokroić na mniejsze kawałki.Z mąki,jajka,margaryny i soli zagnieść ciasto (najlepiej w malakserze) i wylepić nim formę do tarty.Na ciasto wyłożyć pokrojoną fasolkę i boczek.Z odłożonych strąków zawijać po 2 w plastry boczku i ułożyć na tarcie.Wymieszać śmietanę,jajka,doprawić solą,pieprzem,gałką muszkatołową i czosnkiem.Masą zalać fasolke z boczkiem i piec około 30 minut w temperaturze 190 stopni C.Tartę można jeśc lekko przestudzoną lub na zimno.Smacznego!
haniakson
elzbieta8960
Smakowita