Sposób przygotowania:
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą
Składniki na ciasto czyli mąkę, sól, masło i wodę posiekaj i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je i wyłóż nim formę do tarty, pozostawiając wyższe brzegi. Nakłuj ciasto widelcem i pozostaw w lodówce.
Na rozgrzanej oliwie duś szpinak razem z czosnkiem, dodaj sól i pieprz. Po ostudzeniu dodaj mozzarellę. W miseczce roztrzep jajko ze śmietaną, przypraw solą i pieprzem.
Wyjmij ciasto, nałóż szpinak i kilka pasków czerwonej papryki, wlej masę jajeczno-śmietanową, lekko wymieszaj, posyp startym żółtym serem.
Zagnij brzegi do środka. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i zapiekaj jeszcze przez 20 minut.
Wierzch posypałam kminkiem, który uwielbiam :-) (przed pieczeniem oczywiście).
Na rozgrzanej oliwie duś szpinak razem z czosnkiem, dodaj sól i pieprz. Po ostudzeniu dodaj mozzarellę. W miseczce roztrzep jajko ze śmietaną, przypraw solą i pieprzem.
Wyjmij ciasto, nałóż szpinak i kilka pasków czerwonej papryki, wlej masę jajeczno-śmietanową, lekko wymieszaj, posyp startym żółtym serem.
Zagnij brzegi do środka. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i zapiekaj jeszcze przez 20 minut.
Wierzch posypałam kminkiem, który uwielbiam :-) (przed pieczeniem oczywiście).
Jagodowa
AniaHania
Jagodowa napisał(a):