AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Tarta ze szpinakiem i mozzarellą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 26

Kiedyś nienawidziłam szpinaku, dziś uwielbiam go przyrządzonego na różne sposoby. Tarta jest to szybkie i proste danie ale tak pyszne, że znika w mgnieniu oka.

Tarta ze szpinakiem i mozzarellą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tarta ze szpinakiem i mozzarellą

 

  • Na ciasto:
  • 225 g mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g schłodzonego masła
  • 4-6 łyżek zimnej wody

 

Sposób przygotowania:

Tarta ze szpinakiem i mozzarellą
Składniki na ciasto czyli mąkę, sól, masło i wodę posiekaj i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je i wyłóż nim formę do tarty, pozostawiając wyższe brzegi. Nakłuj ciasto widelcem i pozostaw w lodówce.

Na rozgrzanej oliwie duś szpinak razem z czosnkiem, dodaj sól i pieprz. Po ostudzeniu dodaj mozzarellę. W miseczce roztrzep jajko ze śmietaną, przypraw solą i pieprzem.

Wyjmij ciasto, nałóż szpinak i kilka pasków czerwonej papryki, wlej masę jajeczno-śmietanową, lekko wymieszaj, posyp startym żółtym serem.

Zagnij brzegi do środka. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i zapiekaj jeszcze przez 20 minut.

Wierzch posypałam kminkiem, który uwielbiam :-) (przed pieczeniem oczywiście).  
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą
piękny, zielony szpinak dusi się z aromatycznym czosnkiem
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą
ciasto zagniecione, wyłożone na formę do tarty
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą
farsz już wylany na spód, prezentuje się wyśmienicie
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą
tarta wykończona posypana startym, żółtym serem
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą
cudownie pachnąca tarta tuż po wyjęciu z piekarnika

Tagi:

szpinak tarta