Sposób przygotowania:
tarta z gorzką czekoladą
Do masła roztartego z cukrem i solą dodaj jajko i utrzyj całość na gładką masę. Powoli dosypuj mąkę, mieszaj drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformuj z ciasta kulę i wstaw ją do lodówki na 2 godziny. Piekarnik podgrzej do temperatury 180 stopni, a na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto tak by powstałe z niego koło miało ok. 35 cm średnicy. Wyłóż ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm formując z brzegów rant. Ponakłuwaj je widelcem i przykryj papierem do pieczenia. obciążonym fasolą. Wstaw caisto do piekarnika na 15 minut. Przygotuj nadzienie. Połam czekoladę na drobne kawałki i rozpuść ją w rondlu o grubym dnie na bardzo małym ogniu, dodając śmietankę oraz mleko. Następnie zdejmij naczynie z ognia i mieszaj czekoladę, aż do uzyskania gładkiej masy. Roztrzep jajko i dodaj je do masy czekoladowej, ciągle mieszając, a później przełóż całość na upieczone ciasto. Wstaw je ponownie do piekarnika na 10 minut. Tartę pozostaw do wystygnięcia , a potem wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem posyp kakao.