Sposób przygotowania:
Tarta z jabłkami i budyniemETAP 1:
Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć do garnka. Wlać 4 łyżki wody. Dodać cukier i cynamon i na małym ogniu dusić aż jabłka się rozpadną i zacznie powstawać mus jabłkowy. Jabłka można przygotować sobie dzień wcześniej. Mieszać od czasu do czasu żeby się nie przypaliło.
Składniki na ciasto kruche umieścić w misce. Posiekać nożem i zagnieść szybko ciasto. Ciastem wylepić formę na tartę. Ja użyłam silikonowej więc jej nie smarowałam. Spód podpiec 10 minut w 180 stopniach.
1szkl. mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budyń i cukier. Wlać na gotujące się mleko i mieszając gotować aż budyń zgęstnieje. Wyłożyć na podpieczony spód. Jabłka wymieszać z galaretką w proszku. Wyłożyć na budyń.
Składniki na kruszonkę umieścić w misce i rozcierać aż powstaną okruchy. Posypać wierzch ciasta.
Tarte piec 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić, najlepiej schłodzić w lodowce i dopiero kroić.