WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2011]

Tarta z jabłkami i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tarta na kruchym cieście, z budyniem waniliowym, jabłkami przesmażonymi wcześniej i kruszonką. Pyszna i chrupiąca.

Tarta z jabłkami i budyniem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tarta z jabłkami i budyniem

 

 

  • Nadzienie:
  • 1 budyń waniliowy
  • 1,5szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • ok. 1 kg kwaskowych jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • 4 łyżki wody

 

  • Kruszonka:
  • 115 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 170 g mąki pszennej tortowej

Sposób przygotowania:

Tarta z jabłkami i budyniem

ETAP 1:

Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć do garnka. Wlać 4 łyżki wody. Dodać cukier i cynamon i na małym ogniu dusić aż jabłka się rozpadną i zacznie powstawać mus jabłkowy. Jabłka można przygotować sobie dzień wcześniej. Mieszać od czasu do czasu żeby się nie przypaliło.

Składniki na ciasto kruche umieścić w misce. Posiekać nożem i zagnieść szybko ciasto. Ciastem wylepić formę na tartę. Ja użyłam silikonowej więc jej nie smarowałam. Spód podpiec 10 minut w 180 stopniach.

1szkl. mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budyń i cukier. Wlać na gotujące się mleko i mieszając gotować aż budyń zgęstnieje. Wyłożyć na podpieczony spód. Jabłka wymieszać z galaretką w proszku. Wyłożyć na budyń.

Składniki na kruszonkę umieścić w misce i rozcierać aż powstaną okruchy. Posypać wierzch ciasta.

Tarte piec 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić, najlepiej schłodzić w lodowce i dopiero kroić.

Tarta z jablkami i budyniem
Tarta z jabłkami po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Tarta z jablkami i budyniem
Ciasto posypane z wierzchu kruszonką przed upieczeniem
Tarta z jablkami i budyniem
Budyń waniliowy wyłożony na podpieczony spód
Tarta z jablkami i budyniem
Galaretka cytrynowa dodana do uprażonych jabłek
Tarta z jablkami i budyniem
Forma wylepiona ciastem kruchym