Sposób przygotowania:
Tarta z jabłkami i żurawiną1
Ciasto: Na stolnicę przesypać mąkę, szczyptę soli i cukier, dodać margarynę i posiekać. Następnie dodać żółtko i łyżkę śmietany. Gdyby ciasto było za suche można dodać jej jeszcze odrobinę więcej. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną z nich wylepić dno i boki formy na tartę i posypać bułką tartą.
2
Drugą połowę ciasta schłodzić przez ok pół godziny. Rozwałkować na wielkość formy, podsypując mąką.
3
Jabłka obrać i pokroić na połówki. Wydrążyć gniazda nasienne i w ich miejsce włożyć żurawinę. Połówki jabłek poukładać na spodzie tarty. Posypać cynamonem i cukrem.
4
Połówki jabłek przykryć rozwałkowanym ciastem, odciąć wystające brzegi i nakłuć widelcem. Piec ok 30 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
weronikaS
rozgotowana