SUPERPRZEPIS

Tarta z jabłkami i żurawiną

  • 2
  • joana30
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Tarta z jabłkami i żurawiną Więcej zdjęć (2)

Połączenie delikatnego kruchego ciasta z pachnącymi cynamonem jabłkami to deser idealny na jesienne popołudnie przy kawie.

Składniki:

Tarta z jabłkami i żurawiną

Ciasto kruche:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Tarta z jabłkami i żurawiną

1

Tarta z jabłkami i żurawiną
Połową ciasta wylepić dno i boki formy na tartę

Ciasto: Na stolnicę przesypać mąkę, szczyptę soli i cukier, dodać margarynę i posiekać. Następnie dodać żółtko i łyżkę śmietany. Gdyby ciasto było za suche można dodać jej jeszcze odrobinę więcej. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną z nich wylepić dno i boki formy na tartę i posypać bułką tartą.

2

Tarta z jabłkami i żurawiną
Drugi kawałek ciasta rozwałkować na wielkość formy

Drugą połowę ciasta schłodzić przez ok pół godziny. Rozwałkować na wielkość formy, podsypując mąką.

3

Tarta z jabłkami i żurawiną
Jabłka ułożyć na cieście, posypać cynamonem i cukrem

Jabłka obrać i pokroić na połówki. Wydrążyć gniazda nasienne i w ich miejsce włożyć żurawinę. Połówki jabłek poukładać na spodzie tarty. Posypać cynamonem i cukrem.

4

Tarta z jabłkami i żurawiną
Rozwałkowane ciasto ułożyć na jabłkach, nakłuć widelcem

Połówki jabłek przykryć rozwałkowanym ciastem, odciąć wystające brzegi i nakłuć widelcem. Piec ok 30 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Tagi:

tarta