Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z kaszanką
Ziemniaki obrałam, opłukałam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Zalałam wrzącą wodą tak żeby były przykryte, dodałam 1 łyżeczkę soli i ugotowałam do miękkości. Odcedziłam i od razu rozgniotłam dobrze tłuczkiem do ziemniaków wlewając mleko, przestudziłam.Do przestudzonych ziemniaków wbiłam jajka, dodałam sery i przyprawy, jeszcze raz potraktowałam je tłuczkiem żeby wszystko dobrze wymieszać. Naczynie do zapiekania wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Cebule obrałam i pokroiłam w cienkie półplasterki. Podsmażyłam ją na rozgrzanym oleju, ale nie rumieniłam - ma zmięknąć, ale nie przysmażyć się więc od razu po wrzuceniu na patelnię posoliłam ją trochę. Rozgrzałam drugą patelnię i podsmażyłam na niej - bez dodawania dodatkowego tłuszczu - plastry kaszanki, obranej z flaka i pokrojonej na grubość ok. 0,5 cm. Do przygotowanego naczynia żaroodpornego nałożyłam połowę masy ziemniaczanej, rozsmarowałam. Na ziemniakach położyłam najpierw połowę cebuli, kaszankę, potem resztę cebuli i całość przykryłam drugą częścią ziemniaków. Rozsmarowałam je dość równą warstwą i łyżką zrobiłam małe wgniecenia - taki wzorek. Piekłam 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C z termoobiegiem. Podałam na gorąco z dodatkiem sałatki z ogórków kiszonych :)