kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Tarta z kaszanką i kiszoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Moja wariancja na temat często pojawiającego się dania w kuchni mojej mamy czyli kaszanki z kapustą kiszoną i puree. U mnie wersji - tarta. Łatwa w przygotowaniu i tania. Nie wymaga używania wyszukanych składników a zachwycająca smakiem.

Tarta z kaszanką i kiszoną kapustą

Składniki:

Tarta z kaszanką i kiszoną kapustą

 

  • (Na formę do tarty o średnicy 24cm)

 

 

  • Na nadzienie:
  • Średnia cebula
  • 5 Łyżek masła
  • 100ml śmietanki 12%
  • 3 kaszanki
  • 400g kiszonej kapusty (najlepiej mocno kwaśna)
  • sól, pieprz, kminek
  • 5 średnich ziemniaków
  • koperek/natka pietruszki
  • 3 plasterki żółtego sera

Sposób przygotowania:

Tarta z kaszanką i kiszoną kapustą
Składniki na ciasto szybko zagniatamy, chłodzimy około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. Gęsto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego suchą fasolą. Podpiekamy wstępnie przez 20 minut w temperaturze 180 stopni c. Cebulę szatkujemy w piórka i podsmażamy do zeszklenia na łyżce masła. Kaszankę obieramy ze skórki i ugniatamy widelcem. Kapustę podsmażamy na reszcie masła. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy przez 10 minut na wolnym ogniu. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Łączymy z 2 łyżkami masła i śmietanką. Na podpieczony spód wykładamy cebulkę, kaszankę, kapustę i na wierzch ziemniaki. Posypujemy całość startym serem. Zapiekamy w 200 stopniach C przez 15 minut. Posypujemy obficie koperkiem lub natką pietruszki. Serwujemy z pomidorami i kiszonym ogórkiem.