Sposób przygotowania:
Tarta z kremem i owocami
Mąkę posiekać z masłem lub margaryną i skrapiając wodą szybko zagnieść ciasto,uformować kulę,owinąć w folię i na 1godz.wstawić do lodówki.Po tym czasie wyłożyć ciastem tortownicę lub formę do tart(śr.26cm.),gęsto ponakłuwać widelcem i upiec w piekarniku nagrzanym do 200"C. Krem;Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel i wymieszać z aromatem i mąką na gładką masę.Mleko zagotować i cienkim strumieniem wlewać do masy z żółtek,energicznie mieszając rózgą.Krem gotować 5min.na małym ogniu,cały czas mieszając,przestudzić.Przestudzony krem rozsmarować na spodzie.Plastry ananasa pokroić na kawałki,banany-w półplasterki,winogrona na połówki,delikatnie wymieszać i rozłożyć grubą warstwa na zimnym kremie.Dżem morelowy wymieszać z cukrem,mieszając podgrzewać w rondelku,aż cukier się rozpuści,po czym przetrzeć przez sitko lub zmiksować,nanieść go pędzelkiem na owoce i wstawić do lodówki do zastygnięcia.