Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z kremem waniliowym i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dla mamy na tegoroczny Dzień Matki:),pyszne schłodzone!

Tarta z kremem waniliowym i truskawkami

Składniki:

Tarta z kremem waniliowym i truskawkami

 

  • ciasto:
  • 180 g mąki
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody

 

 

  • dekoracja:
  • 3-4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Tarta z kremem waniliowym i truskawkami
1.Zagnieść ciasto z podanych składników, schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Wyjąć, wylepić formę (wysmarowana maslem) ciastem i ponakłuwać. Piec 15 minut w 200 stopniach. 2.Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Zagotować mleko zdjąć z ognia i powoli dodawać masę żółtkową, masło i skórkę (zapach) cytrynową. Mieszając calość podgrzewać do zgęstnienia. Wylać delikatnie na ciasto i piec dalej w 180 stopniach przez 20 minut. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, połączyc z cukrem. Po 15 minutach wyłożyć pokrojone truskawki i nadal zapiekać(proponuję wysypać na nie odrobinę cukru). 3.Wyłożyc na ciasto i calość zapiekać jeszcze ok 20 minut. (pochwalę się,że zupełnie przypadkiem,po raz pierwszy w życiu pojawiły mi się na bezie"złote krople":)