zielonykoralik

zielonykoralik

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Tarta z malinami i bezą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszna tarta ze świeżymi malinkami, delikatną bezą na wierzchu. Podawana na ciepło z gałką lodów waniliowych.

Tarta z malinami i bezą

Składniki:

Tarta z malinami i bezą

 

  • Ciasto:
  • 1 kostka margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z malinami i bezą
Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy ręką , do momentu jak się wszystko wymiesza. Bierzemy po kawałku gotowego ciasta i wykładamy nim formę do tarty. Dno dziurawimy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15min. Malinki mieszamy z mąką. Bezę zaczynamy od utrzepania białek z solą na sztywną. Po trochu dodajemy resztę składników. Na przypieczone ciasto kładziemy malinki i rozkładamy bezę. Wkładamy ciasto do piekarnika na 30 min i zmniejszamy temperaturę do 110stopni. Smacznego