kasiunia.1981

kasiunia.1981

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Tarta malinowa z bezą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zniknęła błyskawicznie,nawet nie zdążyła wystygnąć.

Tarta malinowa z bezą. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta malinowa z bezą.

 

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kremówki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • PONADTO
  • 300g świeżych malin
  • 3 białka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Tarta malinowa z bezą.
Z podanych składników na ciasto zagniotłam kruche ciasto i wstawiłam je na godzinę do lodówki.Po upływie tego czasu wyjęłam ciasto z lodówki i rozwałkowałam na grubość ok 0,5 cm i wyłożyłam na natłuszczoną foremkę do tarty.Dno i boki ciasta nakłułam widelcem i podpiekłam w piekarniku nagrzanym do 180*C na zloty kolor.Na podpieczone ciasto poukładałam jedna przy drugiej maliny. Żółtka utarłam z cukrem,dodałam śmietanę i mąkę i wszystko dokładnie połączyłam w jednolita ,białą masę bez grudek.Tak przygotowaną masę wylałam na maliny. Białka ubiłam na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.Szpryca wycisnęłam na maliny. Tarte wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekłam przez 20 minut.
Tarta malinowa z bezą.
Na podpieczone ciasto poukładałam maliny.
Tarta malinowa z bezą.
Białka ubiłam na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Tarta malinowa z bezą.
Masę bezową wycisnęłam szprycą na poukładanych malinach.
Tarta malinowa z bezą.
Tartę piekłam przez 20 minut w 180*C.

Tagi:

ciasto tarta