Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Tarta z malinami i borówką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wykonanie owej tarty jest pracochłonne, ale efekt jak najbardziej jest tego wart.

Tarta z malinami i borówką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z malinami i borówką

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z malinami i borówką
Na stolnicy wysypujemy mąkę, robimy wgłębienie i dodajemy masło pokrojone w kostkę, cukier puder i sól. Wszystko zagniatamy aż zaczną powstawać grudki. Następnie znowu robimy wgłębienie i wbijamy jajko. Całość zagniatamy na gładką masę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Foremkę do tarty smarujemy i wylepiamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem, wkładamy do lodówki, a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zimne ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu aż się zarumieni, około 15 minut. Ciasto studzimy, a w między czasie przygotowujemy krem. Żółtka ucieramy z 20 g cukru pudru na puszystą masę, dodajemy mąkę i mieszamy. W garnku podgrzewamy mleko z 40g cukru pudu i cukrem waniliowym. Gorące mleko wlewamy do żółtek szybko mieszając i ponownie przelewamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 minuty ciągle mieszając. Masę pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietaną ubijamy z cukrem pudrem i delikatnie łączymy z zimną masą z żółtek, dokładnie mieszamy. Krem rozprowadzamy równomiernie na wystudzonym cieście. Posypujemy malinami i borówkami.
Tarta z malinami i borówką
Z wymienionych składników przygotowujemy spód do tarty.
Tarta z malinami i borówką
Po wystudzeniu ciasta pora na przygotowanie pysznego kremu waniliowego.
Tarta z malinami i borówką
Ciasto smarujemy pzrygotowanym kremem i posypujemy owocami.
Tarta z malinami i borówką
Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.