jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tarta z maślakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Tarte można przygotować z udziałem dowolnych grzybów leśnych. Ja akurat byłam w posiadaniu maślaków:). Smakuje pysznie! Domownicy nie mogli się najeść, w rezultacie tarty zabrakło.

Tarta z maślakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z maślakami

 

  • Forma o średnicy 26 cm
  • Ciasto:
  • 220 g mąki,
  • 120 g margaryny,
  • 2 szczypty soli,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • 1 duże jajko,
  • 1 łyżka wody
  • Nadzienie:
  • Około 70-80 dag ma obranych i pokrojonych maślaków,
  • 2 cebule,
  • Olej do smażenia,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • 1 jajko,
  • Natka pietruszki do dekoracji,
  • Około 10 dag sera żółtego

 

Sposób przygotowania:

Tarta z maślakami
CIASTO: Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej margarynę, jajko, sól, proszek do pieczenia, wodę. Zarabiamy ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut . Schłodzone wykładamy na przygotowaną formę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wykładamy na nie nadzienie. Zapiekamy około 40 minut w 180˚C. Na dziesięć minut przed końcem tarte posypujemy żółtym serem. Upieczoną posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy na ciepło. NADZIENIE: Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Następnie dokładamy do niej wcześniej przygotowane grzyby. Razem smażymy , aż grzyby będą gotowe (około 20 minut). Doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia. Do masy grzybowej dokładamy jajko i mieszamy całość. Farsz grzybowy wykładamy na ciasto kruche. Pieczemy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na dziesięć minut przed końcem pieczenia posypujemy nim tarte.
Tarta z maślakami
Składniki ciasta zagniatamy i schładzamy
Tarta z maślakami
gotowym ciastem wykładamy dno i boki tarty
Tarta z maślakami
Maślaki smażymy na patelni do miękkości
Tarta z maślakami
na upieczona tartę wykładamy ser żółty. ponownie zapiekamy do jego rozpuszczenia.