mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Quiche z grzybami leśnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny, sycący kisz z grzybowo-jajecznym nadzieniem:)

Quiche z grzybami leśnymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Quiche z grzybami leśnymi

 

Sposób przygotowania:

Quiche z grzybami leśnymi
Składniki ciasta szybko zagniatam, wyrabiam i wkładam do lodówki na 2 godziny. Rozmrożone grzyby kroję na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzewam oliwę, podsmażam posiekaną cebulę z czosnkiem. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodaję pokrojone grzyby, zmniejszam ogień i smażę całość do chwili aż woda z grzybów odparuje. Schłodzone ciasto wałkuję na placek o grubości ok. 0,5 cm. Formę na tartę smaruję cienko masłem i wylepiam ciastem. Nakłuwam widelcem, przykrywam papierem do pieczenia i obciążam ziarnami fasoli lub ceramicznymi kuleczkami. Wstawiam formę z ciastem do nagrzanego do 200*C piekarnika na ok. 15 minut. Wtedy ostrożnie wyjmuję formę z pieca, zdejmuję papier z zawartością. Piekę jeszcze kilka minut ciasto bez obciążenia, aż spód lekko się zarumieni. Jajka i śmietanę roztrzepuję widelcem. Dodaję do masy starty parmezan, pieprz, sól i zioła, mieszam. Na koniec dodaję uduszone i ostudzone grzyby z cebulą i czosnkiem i dokładnie mieszam. Z reszty ciasta wykrawam grzybki i listki, piekę je osobno kilka minut w nagrzanym piekarniku. Na podpieczony spód przekładam jajeczno-grzybową masę. Wstawiam formę z zawartością do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę ok. 20-25 minut. Pod koniec pieczenia na kiszu kładę upieczone ciasteczka.
Quiche z grzybami leśnymi
Wszystkie składniki na ciasto zagniatam i wkładam do lodówki
Quiche z grzybami leśnymi
Na patelni lub w rondlu podsmażam cebulę z czosnkiem, dodaję grzyby
Quiche z grzybami leśnymi
Ciasto wałkuję na cienki placek, nakłuwam
Quiche z grzybami leśnymi
Na podpieczony spód wylewam masę jajeczno-grzybową