Sposób przygotowania:
Tarta z pomidorami
1.wymieszać mąkę z solą w mikserze. Dodać masła (pokrojone na kawałeczki) i wymieszać na grudkowe ciasto. Dodać wody- z ciasta ma powstac kula...wstawić na 15 min do lodówki. 2. rozgrzać piekarnik do 200 stopni. 3.Rozwałkować ciasto, aby pasowało do formy na tartę o średnicy 23 cm i na 2 cm wysokości brzegów. Najlepiej, aby blaszka miała wyjmowane dno. 4.ciasto lekko posmarować musztardą, posypać serem i ułożyć na wierzchu plasterki pomidora tak, aby na siebie nachodziły jak dachówki. Jeśli pomidory są bardzo soczyste, odlać nadmiar soku. Piec przez 40 minut w rozgrzanym piekarniku.5.Wymieszać pietruszkę z oregano, czosnkiem i oliwą. Wyjąć tartę z piekarnika i jeszcze gorącą posmarować tym sosem. Podawać na ciepło.