Sposób przygotowania:
Tarta z rodzynkami
Rodzynki umyć, osuszyć, wsypać do miski, zalać wódką i odstawić na godzinę. Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć na 30 min do lodówki. Następnie wylepić ciastem dno i boki (na wysokość 2-3 cm) tortownicy. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do gorącego piekarnika na 10 min (ciasto nie powinno się przyrumienić). Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z osączonymi z alkoholu rodzynkami, mąką ziemniaczaną i śmietaną. Następnie połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę i wódką, w której moczyły się rodzynki. Na podpieczonym spodzie rozsmarować przygotowaną masę i wstawić na 20-25 min do gorącego (ok. 200°C) piekarnika. Ciasto to najlepiej podawać gorące lub przynajmniej ciepłe. 100g — 350 kcal