szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Tarta z serkiem, pomidorkami i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ma fajny pomidorowy smak, a dzięki dodatkowi chili (każdy dopasowuje jej ilość do swoich upodobań) jest wspaniale rozgrzewająca. Na pewno nadaje się do podania po zimowych zabawach na dworze.

Tarta z serkiem, pomidorkami i cukinią

Składniki:

Tarta z serkiem, pomidorkami i cukinią

Na ciasto

Na nadzienie

  • 1 opakowanie serka typu Apetina naturalnego,
  • 1 opakowanie serka typu Apetina Pomidory i Bazylia,
  • 2 jajka,
  • 1 mała cukinia,
  • 8 suszonych pomidorów,
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 1/2 łyżeczki mielonej chilli,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • sól

Sposób przygotowania:

Tarta z serkiem, pomidorkami i cukinią

Przygotowanie ciasta

Z mąki, masła, żółtka i soli zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki.

Kruche ciasto rozwałkować i przełożyć do formy, nakłuć widelcem i podpiec w temp. 180 stopni ok. 10-15 minut

Przygotowanie nadzienia

Cukinię pokroić w drobną kostkę, kilka plasterków zostawić do położenia na wierzch.

Serki wymieszać ze śmietanką, dodać pokrojoną w kostkę cukinię, drobno posiekane suszone pomidory.

Jajka rozbić i dodać do serków. Doprawić chilli i solą.

Przygotowanie tarty

Ciasto kruche wyjąć z piekarnika i wlać na nie masę serowo-jajeczną. Ułożyć połówki pomidorków koktajlowych, następnie posypać suszoną bazylią.

Wstawić do piekarnika i piec ok.40 minut, aż masa się zetnie. 10 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na wierzch plasterki cukinii i posypać je bazylią.

Tagi:

tarta danie