Sposób przygotowania:
Tarta z serkiem, pomidorkami i cukiniąPrzygotowanie ciasta
Z mąki, masła, żółtka i soli zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki.
Kruche ciasto rozwałkować i przełożyć do formy, nakłuć widelcem i podpiec w temp. 180 stopni ok. 10-15 minut
Przygotowanie nadzienia
Cukinię pokroić w drobną kostkę, kilka plasterków zostawić do położenia na wierzch.
Serki wymieszać ze śmietanką, dodać pokrojoną w kostkę cukinię, drobno posiekane suszone pomidory.
Jajka rozbić i dodać do serków. Doprawić chilli i solą.
Przygotowanie tarty
Ciasto kruche wyjąć z piekarnika i wlać na nie masę serowo-jajeczną. Ułożyć połówki pomidorków koktajlowych, następnie posypać suszoną bazylią.
Wstawić do piekarnika i piec ok.40 minut, aż masa się zetnie. 10 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na wierzch plasterki cukinii i posypać je bazylią.