Sposób przygotowania:
Tarta z truskawkai i creme patissiere
1. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier puder i skórkę z cytryny. Dodać posiekane masło, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i wylepić dno formy na tartę, nakłuć gęsto widelcem. Piec ok. 15-20 min w temp. 180st. Ostudzić. 2. 200ml mleka zagotować z połową obu cukrów. Do reszty mleka dodać rozkłócone jajko oraz obie mąki i resztę cukru. Wlać na gotujące się mleko, gotować ok. 1,5 minuty. Zdjąć z ognia i dodać plasterki masła, mieszać, aż masło całkowicie się rozpuści. Wylać na przestudzone ciasto. Równomiernie rozprowadzić i wstawić do lodówki. Owoce umyć, usunąć szypułki, przepołowić. Udekorować wierzch tarty.