czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Tarta z truskawkai i creme patissiere

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszna, lekko kokosowa tarta z całą górą truskawek... goście się nią zajadają.

Tarta z truskawkai i creme patissiere Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta z truskawkai i creme patissiere

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z truskawkai i creme patissiere
1. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier puder i skórkę z cytryny. Dodać posiekane masło, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i wylepić dno formy na tartę, nakłuć gęsto widelcem. Piec ok. 15-20 min w temp. 180st. Ostudzić. 2. 200ml mleka zagotować z połową obu cukrów. Do reszty mleka dodać rozkłócone jajko oraz obie mąki i resztę cukru. Wlać na gotujące się mleko, gotować ok. 1,5 minuty. Zdjąć z ognia i dodać plasterki masła, mieszać, aż masło całkowicie się rozpuści. Wylać na przestudzone ciasto. Równomiernie rozprowadzić i wstawić do lodówki. Owoce umyć, usunąć szypułki, przepołowić. Udekorować wierzch tarty.
Tarta z truskawkai i creme patissiere
Zagnieśc ciasto, wylepić dno i boki formy na tartę
Tarta z truskawkai i creme patissiere
Mleko zagotowac, wlać jajka z maką i cukrem
Tarta z truskawkai i creme patissiere
Do gorącej masy dodac masło, wymieszać .