Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To przepyszna zwieńczenie letniego posiłku

Tarta z truskawkami

Składniki:

Tarta z truskawkami

 

  • 1 gotowy spód z kruchego ciasta, mrożony lub przygotowany wg domowej receptury
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka chudego mleka 0,5%tłuszczu
  • 1 duże jajo + 1 żółtko
  • 1/4 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 350g świeżych truskawek mniej wiecej równej wielkości i pokrojone w plasterki
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Tarta z truskawkami
Rozgrzej piekarnik do temp.230stC. Włóż spód ciasta do tortownicy, odetnij fragmenty, ktore się nie mieszczą i ponakuwaj ciasto widelcem. Przed pieczeniem włóż je do lodówki na około 30minut.Przykryj ciasto papierem pergaminowym i obiąż go suchą fasolą. Następnie wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut az spód sie zarumieni. Pozostaw w tortownicy do ostygnięcia po czym wyjmij. Połącz mąkę z 2 łyżkami mleka i utrzyj z jajkiem, żółtkiem oraz cukrem. Podgrzej resztę mleka i dodaj do utartych składników dokładnie mieszając.Następnie przełóż masę do czystego rondla i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając az zgęstnieje.Domieszaj wanilię i odstaw krem do ostygnięcia. Ostudzoną masę przełóż łyżką na ciasto. Ułóz truskawki na tarcie i przed podaniem lekko posyp cukrem pudrem.