Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto z cyklu " Gdy przyjdą goście".

Tarta z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z truskawkami

 

  • 1 szklanka mąka,
  • 1 opakowanie galaretka,
  • 15- 20 sztuk truskawki,
  • 10 dag miękkie masło,
  • 0,5 szklanki kremówka,
  • 1 szklanka mleko,
  • 1 opakowanie gotowy krem do tortów,
  • 10 dag masło roślinne,
  • 1 łyżka kwaśna śmietana,
  • 0,5 szklanki cukier,
  • 2 sztuki jajka,
  • 200 ml woda

Sposób przygotowania:

Tarta z truskawkami
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, robimy zagłębienie, dodajemy żółtka jaj, śmietanę i masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód oraz brzegi blaszki do tart lub tortownicy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy przez około 20- 25 minut w temp. 180 stopni. Powinno być złotobrązowe. Odstawiamy je do wystudzenia. Masło ucieramy w miseczce, w drugiej misce miksujemy ze sobą kremówkę, zimne mleko i krem do tortów. Po uzyskaniu sztywnego kremu dodajemy po łyżce miękkiego masła. Miksujemy do momentu całkowitego połączenia się składników. W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę. Tak przygotowany krem przekładamy na kruchy spód. Truskawki kroimy na pół i układamy na kremie. Zalewamy lub smarujemy tężejącą galaretką. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Tarta z truskawkami
Tarta z truskawkami, tarta, truskawki
Tarta z truskawkami
Tarta z truskawkami, tarta, truskawki
Tarta z truskawkami
Tarta z truskawkami, tarta, truskawki
Tarta z truskawkami
Tarta z truskawkami, tarta, truskawki