Sposób przygotowania:
Wiosenna tarta ze szparagami
Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać margarynę i posiekać nożem następnie dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, na dnie ponakłuwać widelcem aby nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiekać ciasto ok 15 minut. Przygotować szparagi - odkroić twardą zdrewniałą część i ugotować al'dente. Przygotować farsz. Ricottę wymieszać z serem sałatkowym, śmietaną i jajkami. Dodać przyprawy do smaku i starty parmezan (można użyć innego sera długodojrzewającego). Część ugotowanych szparagów pokoić na małe kawałki i wrzucić do farszu, reszta zostanie użyta do dekoracji. Na podpieczony spód tarty wylać przygotowany farsz serowy. Na wierzchu ułożyć pozostałe szparagi i pokrojone na ćwiarti czy połówki pomidorki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać 30 minut.