Sposób przygotowania:
Tarta ze szpinakiem i mozzarellaCiasto:
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i dokładnie posiekaj nożem. Następnie wbij jajka, dodaj śmietanę, sól oraz cukier. Zagnieć jednolite ciasto ( w razie potrzeby dodaj śmietany lub mąki, jeśli będzie zbyt rzadkie). Gotowym wylep formę do tarty, przykryj papierem do pieczenia i posyp surowym ryżem lub grochem. Tak przygotowaną formę wstaw do piekarnika na ok 10 min, aby tylko podpiec spód.
Farsz:
Cebulę posiekaj w drobną kostkę i wraz z czosnkiem podsmaż na rozgrzanym oleju i przełóż do szklanej miseczki. Na tej samej patelni podsmaż szpinak, dodaj wcześniej podsmażoną cebulę, czosnek i przyprawy. Odstaw do wystygnięcia. Do zimnego farszu dodaj startą na grubych oczkach mozzarellę, śmietanę i jajka. Całość dokładnie wymieszaj i tak przygotowaną masę wylej na wcześniej podpieczony spód.
Całość piecz w temp 200-220 C przez ok 30 min. Przed końcem tartę można posypać startym żółtym serem.
ciasteczka
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2