Sposób przygotowania:
Tartaletki jeżynoweETAP 1:
Robimy kruche ciasto: mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, do którego przesiewamy cukier puder, wbijamy jajko, dodajemy masło.
Masło siekamy nożem z pozostałymi składnikami, potem ciasto zagniatamy ręcznie. Kulkę ciasta przekładamy do folii i trzymamy w lodówce 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kawałki ciasta za pomocą form do tartaletek. Wyklejamy foremki ciastem.
Pieczemy w 180 st. C do przyrumienienia - ok. 20 minut.
ETAP 2:
Robimy dżemik z jeżyn: jeżyny wkładamy do garnka, zalewamy winem, dodajemy cukier, gotujemy, aż jeżyny się rozpadną, a dżemik się zagęści.
Gotowym dżemikiem smarujemy dno kruchych tartaletek.
ETAP 3:
Robimy krem: ubijamy śmietanę, dodajemy cukier i mascarpone.
Krem rozsmarowujemy na warstwie dżemiku jeżynowego.
Na wierzch ciastek wykładamy jeżyny. Tartaletki dekorujemy według uznania.