Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Tartaletki jeżynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Owoce lata idealnie nadają się do kruchych babeczek - nie tylko świetnie na nich smakują, ale też ładnie je zdobią. Tym razem wyczarowałam babeczki z dodatkiem jeżyn.

Tartaletki jeżynowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tartaletki jeżynowe

 

 

  • Na dżemik jeżynowy:
  • 250 g jeżyn
  • 1/4 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 2 łyżki cukru

 

  • Na krem:
  • 250 g śmietany 30 lub 36%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru

 

  • Dekoracja:
  • jeżyny
  • polewa czekoladowa
  • jadalne perełki

Sposób przygotowania:

Tartaletki jeżynowe

ETAP 1:

Tartaletki jeżynowe
Kruche ciasto zagniatamy i wstawiamy do lodówki

Robimy kruche ciasto: mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, do którego przesiewamy cukier puder, wbijamy jajko, dodajemy masło.

Masło siekamy nożem z pozostałymi składnikami, potem ciasto zagniatamy ręcznie. Kulkę ciasta przekładamy do folii i trzymamy w lodówce 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kawałki ciasta za pomocą form do tartaletek. Wyklejamy foremki ciastem.

Pieczemy w 180 st. C do przyrumienienia - ok. 20 minut.

ETAP 2:

Tartaletki jeżynowe
Na kruche ciasto wykładamy warstwę dżemiku z jeżyn

Robimy dżemik z jeżyn: jeżyny wkładamy do garnka, zalewamy winem, dodajemy cukier, gotujemy, aż jeżyny się rozpadną, a dżemik się zagęści.

Gotowym dżemikiem smarujemy dno kruchych tartaletek.

ETAP 3:

Robimy krem: ubijamy śmietanę, dodajemy cukier i mascarpone.

Krem rozsmarowujemy na warstwie dżemiku jeżynowego.

Na wierzch ciastek wykładamy jeżyny. Tartaletki dekorujemy według uznania.